Nederlandse bedrijven worstelen met veiligheid van nieuwe technologie

brouw tech

Bijna een kwart (24%) van de Nederlandse bedrijven heeft weinig tot geen vertrouwen in veilig gebruik van nieuwe technologie. Desalniettemin zegt 97% van de organisaties in Nederland gevoelige data te gebruiken in combinatie met digitale transformatietechnologieën. Dat blijkt uit onderzoek.

In Europa maakt meer dan 84% van de organisaties gebruik van nieuwe technologie. Denk aan cloud, big data, mobiele betalingen, sociale media, containers, blockchain en Internet of Things (IoT), of is van plan om dit te gaan doen.

 

Datalek

Ongeveer een derde (29%) van de onderzochte Europese bedrijven heeft vorig jaar een datalek gehad. Toch denkt iets meer dan de helft (55%) van de bedrijven in Europa dat het gebruik van digitale transformatietechnologie zeer of extreem veilig is.

Het Verenigd Koninkrijk heeft het meeste vertrouwen in haar beveiligingsniveaus. Hier zegt twee derde (66%) van de ondervraagden zeer of extreem veilig te zijn. In Nederland ligt het vertrouwen met 45% het laagst.

 

Veel datalekken in Nederland

Een van de meest opvallende bevindingen van het rapport is dat bijna twee derde van de organisaties in Europa (61%) op enig moment een ​​datalek heeft geconstateerd. In Nederland ligt dit cijfer met 60% nagenoeg gelijk met het Europese gemiddelde.

31% van de Nederlandse bedrijven heeft het afgelopen jaar een datalek gehad en 14% (ongeveer één op zeven) zowel vorig jaar als op een eerder moment. Het onderzoeksrapport merkt wel op dat relatief kleine Europese landen zoals Nederland traditioneel als minder aantrekkelijke doelwitten werden gezien dan bijvoorbeeld Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, maar dat dit ‘voordeel’ door de digitale transformatie begint te verdwijnen. Beide grote Europese landen melden met 54% een beduidend minder aantal datalekken. Nederland heeft daarom volgens het rapport op security-gebied een inhaalslag te maken.

 

Compliance weinig prioriteit

Hoewel bijna alle (91%) organisaties in Europa te maken hebben met meer dan 100 nieuwe regels voor data privacy, waaronder de AVG, wordt naleving in Nederland door slechts 33% van de bedrijven als een topprioriteit voor IT beschouwd.

Opvallend genoeg faalde 24% van de Nederlandse bedrijven vorig jaar voor een ​​compliance-audit vanwege problemen met data security. Om te voldoen aan de strikte regelgeving maken bedrijven met name gebruik van tokenisatie (39%) en encryptie van persoonlijke gegevens (34%).

 

Multi-cloud beveiliging

Binnen bedrijven die werken met nieuwe technologie worden gevoelige data steeds vaker opgeslagen in de cloud. 90% van de organisaties in Europa maakt gebruik van cloud-omgevingen (Software as a Service, Platform as a Service en Infrastructure as a Service) of gaat deze gebruiken.

Deze implementaties van nieuwe technologie zijn echter niet zonder gevaar. De drie belangrijkste beveiligingsproblemen voor organisaties die cloud gebruiken, zijn volgens de ondervraagden:

  • 38% – beveiliging van gegevens als de cloud provider faalt of wordt overgenomen
  • 37% – gebrek aan inzicht in security-maatregelen
  • 36% – kwetsbaarheden van gedeelde infrastructuur en beveiligingshacks / aanvallen bij de cloud provider

Bedrijven werken er hard aan deze zorgen weg te nemen. In Nederland ziet meer dan een derde (37%) van de bedrijven met name heil in Hardware Security Modules (HSMs) als belangrijkste middel om security problemen in de Cloud te adresseren. In het geval van databreaches kijken organisaties met name naar de SLAs (35%).

Ook apps

Veel bedrijven hebben daarnaast ook moeite om grip te krijgen op hun applicatiebeveiliging, bleek uit onderzoek eerder dit jaar. Het groeiend aantal applicatie-omgevingen is daardoor lastig te optimaliseren.

Het 2018 Application Protect Report laat zien dat 38 procent van de bedrijven wereldwijd geen vertrouwen heeft in hun eigen zicht op de gebruikte applicaties. Het rapport is het meest uitgebreide onderzoek ooit op dit gebied.

Aanvullend onderzoek van het Ponemon Institute laat regionale verschillen zien. Zo hebben bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk het minste zicht op hun applicaties.  Slechts 32 procent geeft aan vol vertrouwen te zijn. De Duitsers blinken wel uit in vertrouwen: 45 procent heeft alles onder controle qua applicaties.

 

Gerelateerde berichten...