Nederlandse Codeweek start met Wereldrecordpoging programmeren

meisje achter pc dataprotectie

Vandaag tussen 09.00 en 11.00 uur proberen 10.000 kinderen van 473 basisscholen uit het hele land het Wereldrecord programmeren te verbeteren. In het bijzijn van Prins Constantijn, special envoy van StartupDelta, wordt om 11.00 uur in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam bekend of de poging is geslaagd. De Wereldrecordpoging is het officiële startsein van de 3e Nederlandse Codeweek.

Tijdens de Codeweek (15 t/m 23 oktober) worden kinderen, scholen en ouders enthousiast gemaakt om computercode te leren. Door te programmeren krijgen kinderen inzicht in wat een computer voor je kan doen. Dat is essentieel voor bijna alle beroepen die kinderen in de toekomst gaan doen.

Margreet de Vries, eSkills expert bij ECP: “Tijdens de Codeweek willen we mensen bewust maken van het belang van programmeren. Zo krijg je inzicht in wat computers voor je kunnen betekenen. Dat blijkt ook uit ons onderzoek onder ouders dat we deze week hebben gepresenteerd. Ouders vinden het belangrijk dat kinderen kennismaken met programmeren. Tegelijkertijd hebben ze geen idee waarvoor het nodig is”

“Niet alleen voor programmeurs, maar voor journalisten, verplegers, modeontwerpers, automonteurs en hoveniers worden digitale vaardigheden onmisbaar. Een hovenier gebruikt in de nabije toekomst misschien een robotje om tulpenbollen te planten. Hij moet die dan wel kunnen besturen. Deze ontwikkelingen zijn eerder realiteit dan toekomstmuziek. We moeten ons dus als maatschappij hierop voorbereiden. Dit begint met jonge kinderen enthousiast te maken voor programmeren. In en buiten de school.”

 

Wereldrecordpoging met 10.000 kinderen

Als start voor de Codeweek organiseert CodeUur de Wereldrecordpoging programmeren. Het huidige record van 9.782 kinderen is in handen van Australië. Ronilla Snellen, directeur Stichting CodeUur: “Stichting CodeUur wil digitale vaardigheden een vanzelfsprekende plek geven in alle groepen van het basisonderwijs. We zien nu een onverantwoorde kloof tussen de digitale ontwikkeling van Nederlandse kinderen en de (toekomstige) vraag vanuit de maatschappij naar passende digitale vaardigheden. In een digitale economie is het van cruciaal belang dat Nederlandse kinderen digital skills ontwikkelen!”

 

Nieuwe ambassadeurs Codeweek

Sharina Kiesebrink, oprichter van Code Qube en Christian Vermeulen, voorzitter CoderDojo Nederland, zijn sinds dit jaar ambassadeurs van Codeweek. Samen met Digital Champion Tineke Netelenbos zetten zij zich in voor een beter imago van digitale vaardigheden onder jongeren om het belang van leren programmeren, waar al enkele jaren op wordt gehamerd, onder de aandachte brengen. Op school maar juist ook daarbuiten waar thuis of via buitenschoolse activiteiten ikansen liggen om iets met programmeren te doen. De ambassadeurs zeiden enthousiast ‘ja!’ op de vraag om als ambassadeurs van Codeweek aan de slag te gaan. “Techniek heeft de toekomst!”

 

Codeweek 2016: Programmeren? Natuurlijk! Maar hoe?

 

De Nederlandse Codeweek met als thema Programmeren? Natuurlijk! Maar hoe? vindt plaats van 15 t/m 23 oktober. Tijdens de week zijn er in het hele land initiatieven en activiteiten om de jonge generatie voor te bereiden op het werk van de toekomst.

 

Update: Gelukt!

Rind 11 uur bleek dat de poging inderdaad is geslaagd. In totaal deden 11.368 kinderen mee aan de poging.

 

Gerelateerde berichten...