Nederlandse interneteconomie is digitale banenmotor

De sterke digitale infrastructuur in Nederland is een banenmotor in Europa geworden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Deloitte, in opdracht van AMS-IX, DHPA,ECP, SIDN, NBIP, Nederland ICT, NLnet en Rabobank. Het onderzoek richt zich vooral op de internet exchange, datacenter housing en hosting sector. Samen met telecommunicatie vormen zij de digitale infrastructuur. Uit een onderzoek van Deloitte in 2013 bleek al dat de sterke digitale infrastructuur Nederland’s derde mainport is geworden.

De housing en hostingsector binnen de Nederlandse digitale infrastructuur is meest kapitaalintensief met een jaarlijkse omzet van € 1,18 miljard en investeringen van € 380 miljoen. Er werken ongeveer 7.600 mensen. Circa 11.700 banen komen voort uit de sectoren die direct betrokken zijn, zoals bouw en toeleveranciers, en uit bestedingen van werknemers. De werkgelegenheid groeit met circa acht procent per jaar.

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) blijft ’s werelds grootste internet exchange. Alleen al in de laatste twaalf maanden groeide het internetverkeer met maar liefst dertig procent. In Europa staat Nederland op een sterke tweede plaats als het gaat om hosting-diensten.

De totale Nederlandse interneteconomie wordt geschat op 5,3 procent van het BBP en groeit jaarlijks met negen procent. De aanwezigheid van een sterke digitale infrastructuur is een belangrijke aanjager voor de werkgelegenheid in e-commerce en cloud-diensten. “In theorie zou een vrije interneteconomie zich los van de lokale datacenters en hosting kunnen ontwikkelen, omdat internetdiensten ook in andere landen kunnen worden gehost”, zegt Michiel Steltman, directeur van de DHPA. “Maar ons onderzoek toont juist aan dat er een grote samenhang is tussen de groei van de lokale internet-economie en de aanwezigheid van een sterke nationale digitale-infrastructuursector.”

Een sterke digitale infrastructuur draagt dus rechtstreeks bij aan groei van de hele digitale economie. Landen met een sterke digitale infrastructuur hebben meer economisch voordeel door de innovaties en productiviteitsgroei die daaruit voortkomen. Om de stimulans van de sector nog een extra zetje te geven is inmiddels een branche-organisatie opgericht.

Om deze positie te handhaven doen de onderzoekers zes aanbevelingen:

  • Ondersteun investeringen en ontwikkelingen in de digitale infrastructuur. Een rem op investeringen en blokkades door extra nationale of Europese wet- en regelgeving heeft negatieve invloed op economische groei, omdat de sector een directe aanjager is voor de internet-economie en de digitale samenleving.
  • Zorg voor stimulerende maatregelen voor het gehele online ecosysteem. Stimuleer niet alleen de groei in digitale infrastructuur, maar ook de direct daaraan gerelateerde sectoren. Deze versterken elkaar.
  • Stimuleer in het bijzonder innovaties die afhankelijk zijn van de Nederlandse digitale infrastructuur. Groeikansen zijn te vinden in e-commerce, online diensten en door het stimuleren van cloud-innovaties bij Nederlandse bedrijven.
  • Stimuleer de keuze voor Nederland als vestigingsland voor multinationals die digitale diensten aanbieden. De internationale concurrentie is sterk en de digitale infrastructuur wordt voor bedrijven steeds belangrijker voor hun online activiteiten. Door het aantrekken van buitenlandse bedrijven die intensief gebruik maken van onze digitale faciliteiten, kan het Nederlandse online ecosysteem worden versterkt.
  • Moderniseer de kaders voor wet- en regelgeving, gebaseerd op een bredere visie. De omvang en groei van de digitale economie verlangt moderne en eigen kaders, hetgeen onnodige wet- en regelgeving kan voorkomen.
  • Zorg voor betere aansluiting van onderwijs op de behoeften uit de markt. De snelle groei van de digitale economie en de impact die deze heeft op onze hele samenleving, vraagt een proactieve aanpak om de broodnodige digitale vaardigheden in alle aspecten van het onderwijs terug te laten komen.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X