Nederlandse internetsnelheden voor het eerst per adres in te zien

Voor het eerst zijn per adres internetsnelheden te bekijken. Daaruit blijkt dat in bijna driehonderd gemeenten inmiddels nagenoeg overal internet van tenminste 100 Megabit per seconde (Mbps) beschikbaar is. Dat geldt voor zowel voor consumenten als bedrijven.

Dat staat in de voortgangsrapportage van het Actieplan Digitale Connectiviteit. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) stuurde het vandaag naar de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de beschikbare snelheden van vast internet per adres bekendmaakt.

Snel internet

Snel internet, overal beschikbaar, voor iedereen: vast en mobiel. Het kabinet stelde vorig jaar als doel dat in 2023 snel vast breedbandinternet (tenminste 100 Mbps) in Nederland de norm is. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat dit inmiddels voor 97% van de Nederlanders geldt. En dat dit de komende jaren toeneemt met alle uitrolplannen van marktpartijen. Het kabinet ambieert dat een grote meerderheid in 2023 een nog eens tien keer zo snelle verbinding van 1 Gigabit per seconde heeft.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Consumenten en bedrijven willen altijd en overal verbonden zijn met snel internet. Nederland heeft nu een digitale infrastructuur van wereldklasse, maar we moeten dus significant investeren om aan die enorme toegenomen vraag naar data te voldoen. Dat is van belang voor onze maatschappij en toekomstige banen en inkomsten. Om dat te bereiken, creëert het kabinet daarom de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daarin voorzien.”

 

Kabel glas en koper

De beschikbare vaste internetsnelheden (glasvezel-, kabel- en koperverbindingen) zijn zowel op landelijk en gemeentelijk niveau als per individueel adres te bekijken en de kaart geeft daarmee inzicht in hoeveel procent al snel breedbandinternet heeft. Bekijk de kaart hier of via www.overalsnelinternet.nl

De voortgangsrapportage van het Actieplan Digitale Connectiviteit gaat ook in op de ontwikkelingen qua mobiele communicatie. Zo is begin deze maand de consultatie gestart voor de veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals 5G.

Deze conceptregelgeving bevat zowel de voorgestelde opzet als de minimum opbrengst (0,9 miljard euro) van de landelijke veiling in het voorjaar van 2020. Na de veiling blijven minimaal drie partijen diensten aanbieden aan Nederlandse consumenten en bedrijven.

Afgelopen oktober vonden door het hele land zeven regionale gesprekstafels plaats. Daaraan deden meer dan 350 deelnemers mee, waaronder circa 200 gemeenten. Hamvraag was hoe we in Nederland gezamenlijk kunnen zorgen voor een soepele uitrol van digitale infrastructuur op lokaal niveau.

 

Onderzoek

Vorige maand bleek uit onderzoek van Telecompaper dat een meerderheid van de Nederlanders weet van de komst van het 5G-netwerk. Hoewel zij tevreden zijn met de internetsnelheden van het huidige 4G-netwerk, is er behoefte aan nog snellere verbindingen. De investeringsbereidheid is echter beperkt.

Slechts een klein deel van de Nederlanders is van plan om direct actie te ondernemen, bijvoorbeeld door aankoop van een 5G-geschikte smartphone, zodra 5G-netwerken actief worden. Dat blijkt uit recent onderzoek van Telecompaper onder 1.000 Nederlanders.

Gerelateerde berichten...

X