Nederlandse software verovert binnen- en buitenland

Veel klein wolkjes in een blauwe lucht

De softwaremarkt presteert zichtbaar beter dan de rest van de Nederlandse economie. Software realiseert dit jaar een omzetgroei van 4 procent en zal deze groei naar verwachting ook in 2015 vasthouden. Ook de exportkansen zijn gunstig. Dat concludeert ABN AMRO in een vandaag gepubliceerd rapport over de softwaremarkt.

Drijvende kracht is vooral het groeiende belang van ICT in de samenleving. De ‘cloud-sector’ is daarbij de snelste groeier. In vergelijking met het buitenland is de Nederlandse softwaremarkt relatief kleinschalig; een typische MKB-sector. Het zijn dus vooral kleinere softwarebedrijven die de meeste omzetgroei hebben. Zij opereren in de cloud en zijn daardoor veel flexibeler en vooruitstrevender in hun aanbod van producten en diensten. Daarnaast is SaaS juist voor het MKB een ideale oplossing voor hun grootste IT-uitdagingen. Velen overwegen dan ook ‘de cloud’.

Cloud computing verandert niet alleen de manier van werken in de IT-markt, maar ook de branche zelf. De cloud is inmiddels goed voor een marktaandeel n de Nederlandse sector software en services van 20%. De omzetgroei wordt geschat op 29 procent. Tussen 2010 en 2014 is de export verdubbeld van 1,5 naar 3,1 miljard euro. Het aandeel in de exportinkomsten bedroeg in 2013 nog 7 procent, in 2014 is dit 13 procent. Voor producenten van software ligt dit aandeel zelfs op 20 procent. ABN AMRO verwacht dat de sterke groei van de export van Nederlandse software ook in de komende jaren aanhoudt.

Bij de tien populairste aanbieders van ERP en financiële software, staan slechts twee buitenlandse bedrijven (Microsoft en Visma). In het segment HR-oplossingen domineren Nederlandse softwaremakers zowel de MKB-markt als de markt in het grootbedrijf.

Voor de grotere IT-dienstverleners trekt de economie nog niet erg aan. Het oude verdienmodel van detacheren van IT-specialisten bij klanten, per uur betaald, past steeds minder bij de wensen van de klant omdat het te duur is geworden. Deze sector heeft dus vooral last van de teloorgang van (grote) IT-projecten. De recent afgeronde parlementaire enquête over kostbare en mislukte IT-projecten bij de overheid illustreerde volgens de bank nogmaals duidelijk dat het oude IT-verdienmodel zijn langste tijd heeft gehad.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...