Nieuw Deep Tech Fonds van start voor start- en scaleups

Laptop met spaarvarken Deep Tech Fonds

Het nieuwe Deep Tech Fonds (DTF) voor start- en scale-ups gaat van start met een bedrag van 250 miljoen Euro. Het is een fonds van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Invest-NL.

Het fonds gaat vooral investeringen doen in kennisintensieve start- en scale-ups in sectoren als fotonica, quantumtechnologie, nanotech en high tech. Daarmee moet de kennis en de concurrentiepositie van de sector verbeteren.

Financiering

Van het bedrag van € 250 miljoen in het Deep Tech Fonds komt € 175 miljoen van het ministerie van EZK. Het resterende deel komt van Invest-NL. Het fonds heeft een onafhankelijk management en onafhankelijk Investment Committee (IC) dat bindend advies geeft.

Het nieuwe fonds gaat vooral investeren in bedrijven met innovatieve, complexe technologie. Juist in deze sectoren is het vaak moeilijk om financiering te vinden. In de meeste gevallen gaat het om nieuwe technologieën die zich nog niet bewezen hebben en waar relatief grote risico’s aan kleven.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Het is belangrijk om innovatieve technologie in Nederland vroegtijdig te ondersteunen. Dat helpt om onze economie wereldwijd concurrerend te houden en te zorgen voor het behoud van onze welvaart en veiligheid. Kennisintensieve start- en scale-ups hebben voldoende kapitaal nodig om verder te kunnen groeien en op te schalen. Het Deep Tech Fonds helpt met financiering deze bedrijven om hun veelbelovende, complexe technologieën verder te ontwikkelen.”

Wouter Bos, CEO van Invest-NL:  “De mogelijkheden in Nederland voor industrieën die een lange horizon vereisen, met hoge investeringen, en hoge returns als het eenmaal lukt, zijn nog steeds beperkt. Dat zit vaak in de financiering. We hebben er alle vertrouwen in dat het DTF op een positieve manier bijdraagt aan het beschikbaar maken van kapitaal voor deze bedrijven, zodat ze verder kunnen groeien en zo bijdragen aan het Nederland van morgen.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X