2Doc: hackers achter Stuxnet blijken geheime diensten Israël en VS

cybercrime kinderporno

Documentairemaker Alex Gibney gaat in de nieuwe 2Doc: Zero Days op zoek naar de hackers die enkele jaren geleden malware Stuxnet verspreidden. Dit virus is zo krachtig dat geen computer ertegen bestand is. De uitzending is op woensdag 23 augustus om 22.40 op NPO2.

Stuxnet is zo precies en complex dat het onmogelijk gemaakt kan zijn door gewone cybercriminelen. Het supervirus blijkt in staat fysieke veranderingen in machines te bewerkstelligen.

Eerder werden verschillende centrifuges in een Iraanse kerncentrale erdoor op hol gebracht en gesloopt. Gibney komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten. Het doel erachter was het nucleair programma van Iran te saboteren.

Verantwoordelijkheid

Het virus werd zo zwaar geheimgehouden dat tot op de dag van vandaag geen enkele vertegenwoordiger van de Amerikaanse of Israëlische overheid zijn betrokkenheid publiekelijk heeft toegegeven. Niemand heeft dus ook verantwoordelijkheid genomen.

2Doc: Zero Days doorbreekt deze geheimhouding. In het programma wordt nieuwe informatie over het Amerikaanse cyberwapenprogramma blootgelegd. Binnen milliseconden kunnen deze wapens een infrastructuur platleggen of helemaal vernietigen. Den aan zaken als elektriciteitsnetten, ziekenhuizen, transportsystemen en waterzuiveringsinstallaties. Dit ongeacht de afstand en zonder dat het doelwit er ooit achter komt wie de aanval heeft uitgevoerd.

 

Uitzending: Woensdag 23 augustus om 22.40 uur op NPO 2

Gerelateerde berichten...

X