Nieuwe richtlijn OM voor straffen bij internetcriminaliteit gaan onmiddellijk in

NIS2 digitaal bewijsmateriaal

De nieuwe richtlijnen voor straffen bij internetcriminaliteit die het Openbaar Ministerie donderdag in de Staatscourant publiceerde gaan onmiddellijk in. Het is de eerste richtlijn over cybercrime die het OM bekendmaakt.

In deze zogeheten richtlijn cybercrime staan duidelijke strafeisen die officieren van Justitie kunnen stellen bij bijvoorbeeld DDoS-aanvallen, ransomware-aanvallen en internetfraude.

 

Strafmaat

De bedoeling is dat de richtlijn de rechtbank helpt om de strafmaat te bepalen. In de richtlijn is ook rekening gehouden met verdachten die een eerste overtreding begaan en recidivisten. Verder ook of de aanval op iemand persoonlijk is of grootschalig of tegen een groot bedrijf.

Zo stelt de richtlijn bijvoorbeeld dat een kleinschalige ransomware-aanval bestraft kan worden met een taakstraf van 60 uur. Dat is ook het geval bij een kleine DDoS-aanval of het inbreken in het sociale media-account van iemand.

De strafmaat is echter zowel afhankelijk van de aangerichte schade als het soort diensten dat daardoor is getroffen. Zo kan een grote ransomware-aanval met veel schade de cybercrimineel op drie tot vier jaar cel komen te staan. Voor diefstal via internetbankieren waarbij tot 100.000 is buitgemaakt komt de verdachte op zeker een half jaar cel te staan, zo stelt het schema in de strafmaat.

 

Expertise

De richtlijnen komen omdat er de afgelopen jaren te weinig expertise en jurisprudentie was om strafmaten te standaardiseren. Per geval moest steeds een strafeis bepaald worden.

De richtlijn is overigens geen wet. Openbaar aanklagers kunnen nog steeds een eigen strafeis bepalen.

Gerelateerde berichten...