Nieuwe WiFi-beiliging WPA3 voor openbare netwerken start later dit jaar

De nieuwe standaard in WiFi-beveiliging WPA3 moet voor het eind van dit jaar werken. Deze nieuwe beveiligingstechniek van de stichting Wi-Fi Alliance is deze week gepresenteerd. De nieuwe standaard moet openbare wifi-hotspots veiliger maken.

Deze WPA3 moet het huidige WPA2 opvolgen. WPA2 bestaat inmiddels een jaar of twintig. De meeste huidige draadloze apparaten als telefoons, routers en laptops hebben er eentje.

 

Betere bescherming

De nieuwe standaard moet vooral betere bescherming bieden bij gebruik van openbare wifi-netwerken op bijvoorbeeld stations, vliegvelden en andere openbare gelegenheden.

In de huidige situatie zorgt de vaak slechte beveiliging van dergelijke netwerken ervoor dat verzonden informatie zonder al te veel moeite onderschept kan worden.

Het grote verschil met de oude versie is dat WPA3 individuele dataversleuteling toestaat. De verbindingen tussen elk apparaat wordt individueel beveiligd. Verder worden ook de zogenaamde bruteforce-aanvallen aangepakt.

 

Wachtwoorden onderscheppen

Door de combinatie van beide maatregelen is het veel lastiger om wachtwoorden te onderscheppen of te raden. In het oude protocol is dat mogelijk door in korte tijd allerlei combinaties in te voeren in de hoop dat een ervan de juiste is.

Intussen zegt de Wi-Fi-alliance ook verder te werken aan betere beveiliging van de voorganger WPA2. Deze standaard zit immers verwerkt in heel veel routers, telefoons en laptops.

Vanaf wanneer WPA3 ingebouwd wordt en in welke apparaten is overigens nog niet bekend.

 

 

Gerelateerde berichten...

X