Het kabinet wil dat zorginstellingen verplicht meewerken aan het opzetten en bijhouden van een online waarschuwingsregister voor medewerkers die over de schreef zijn gegaan. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
Het register zelf bestaat al langer, met subsidie van de overheid. De verplichting is wel nieuw en moet vanaf volgend jaar ingaan. Het waarschuwingsregister wordt verplicht gesteld voor alle soorten zorginstellingen en dus ook alle zorgwerkgevers. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.
Database
Alle zorg- en welzijnsorganisaties krijgen toegang tot de database. Ze kunnen hem raadplegen maar ook zelf nieuwe gevallen aanmelden. Het gaat daarbij niet alleen om veroordelingen, maar ook om sterke vermoedens.
Volgens de minister zit er tussen het tijdstip van aangifte en veroordeling een te groot gat. Momenteel is het risico dat iemand in de tussentijd ergens anders aan het werk gaat momenteel te groot.
Er is al wel een dergelijk register operationeel. Dit initiatief is opgezet door werkgeversorganisaties in de zorg. Deelname hieraan is echter vrijwillig. Momenteel doen 36 instellingen eraan mee. Dit betekent dat 50.000 zorgmedewerkers van de honderdduizenden medewerkers gescreend zijn. Om te zorgen dat het echt goed werkt, moet het register volgens De Jonge worden uitgebreid.
Niet alleen
Het register is niet de enige maatregel die de minister iIn de brief noemt. De Jonge wil bereiken dat iedereen, dus ook zorgmedewerkers en mantelzorgers, weet wat ze moeten als er een vermoeden van mishandeling is. Training moet zorgen dat ouderenmishandeling sneller wordt ontdekt en beter bestreden.
De minister van Volksgezondheid overweegt om naast de bestaande ‘kindcheck’ ook een ‘ouderencheck’ in te voeren. De kindercheck verplicht zorgprofessionals om bij hulp aan een patiënt of cliënt altijd ook na te gaan of er een kind of kinderen in het spel zijn, en zo ja, hoe het met hen gaat. Iets dergelijks zou ook voor ouderen moeten gelden.
Volgens jaar gaat ook een publiekscampagne van start. Verder komt er extra ondersteuning voor mantelzorgers in samenwerking met de gemeenten. Vrijwilligers kunnen aanspraak maken op extra training.