Nog onvoldoende handtekeningen voor referendum over aftapwet

prikkeldraad tegen blauwe lucht. Privacyzaken

Over twee weken moet duidelijk zijn of er een referendum over de omstreden aftapwet gaat plaatsvinden. Maar tot nu toe heeft de initiatiefgroep 179.000 handtekeningen verzameld terwijl er 300.000 nodig zijn. Dat lieten ze vandaag weten aan de NOS.

Het gaat allemaal om de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De nieuwe wet is inmiddels door zowel de eerste als de tweede kamer goedgekeurd. De inlichtingendiensten krijgen daarin ruimere bevoegdheden, vooral vanwege terrorisme bestrijding. Het gaat dan vooral om het ongericht en op veel grotere schaal dan nu aftappen van internetverkeer.

 

Opkomst

De wet gaat op 1 januari in, ongeacht of er nu wel of geen referendum komt. Mocht het referendum toch plaatsvinden dan moet de opkomst minstens 30% zijn en de meerderheid een nee-stem uitbrengen. Pas dan moet de Kamer er opnieuw over in debat.

Hoewel het parlement breed instemde met de wet is er daarbuiten veel kritiek en verzet. Privacy- en burgerrechtenorganisaties liepen voorop. Inmiddels hebben de Raad voor de Rechtspraak, de Autoriteit Persoonsgegevens en het College voor de Rechten van de Mens zich op kritische wijze uitgelaten tegen de wet.

 

Studenten

Een groep Amsterdamse studenten startte een half jaar geleden de Sleepwet-petitie . Op de site zegt de 20-jarige masterstudent Tijn de Vos dat hij zich grote zorgen maakt over privacy-inbreuken door de wet. Ook de lauwe reacties in het land baren hem zorgen.

 

 

Naast het gebruik van een virtueel sleepnet mogen de diensten vanaf 1 januari ook ongericht hacken. Dat mag bijvoorbeeld bij onschuldige burgers als de gezochte terrorist in kwestie slecht of niet is te hacken. Verder mogen de geheime diensten zich toegang verschaffen tot gegevens van bedrijven. Hierbij is wel vrijwillige toestemming van het betreffende bedrijf nodig.

 

 

Gerelateerde berichten...