Normative lanceert Carbon Calculator om uitstoot te reduceren

duurzaamheid

De Normative Business Carbon Calculator helpt het midden- en kleinbedrijf (mkb) om hun uitstoot in kaart te brengen. En die vervolgens te verminderen. De waardeketens van grote bedrijven vertegenwoordigen tot wel 90% van hun totale uitstoot. Kleine leveranciers spelen een cruciale rol bij het behalen van gedeelde klimaatdoelstellingen.

Gratis tool

Door de veranderende regelgeving en verwachtingen van klanten, maar ook door de stijgende productiekosten, moeten kleine bedrijven prioriteit geven aan klimaatactie. Dit, om hun concurrentievoordeel te behouden.
Normative lanceert met steun van Google.org een koolstofcalculator. Deze tool is gratis beschikbaar via de SME Climate Hub en helpt mkb-bedrijven om hun uitstoot te meten en zogenaamde ‘hot spots’ te identificeren. Hiermee wordt een uitgangswaarde bepaald op basis waarvan de uitstoot vóór 2030 kan worden gehalveerd en tegen 2050 tot nul kan worden teruggebracht. De tool stelt mkb’ers in staat duurzame en toekomstbestendige bedrijven op te bouwen. Bedrijven die op de lange termijn tegen een stootje kunnen en die helpen wereldwijde klimaatdoelstellingen te realiseren.

Waardeketens

Het mkb vertegenwoordigt 90% van het wereldwijde bedrijfsleven. Veel mkb-bedrijven zijn met elkaar verbonden. Ze spelen een rol bij de productie van goederen en diensten voor grotere ondernemingen. De uitstoot van de waardeketen is goed voor 90% van de totale uitstoot van een bedrijf. En deze waardeketens bestaan vaak uit mkb-bedrijven.

Vaardigheden

Veel van deze kleine bedrijven hebben echter niet de middelen om hun uitstoot nauwkeurig te meten en te beheren. In een recent onderzoek van de SME Climate Hub gaf 63% van de respondenten aan niet over de juiste vaardigheden te beschikken om de meest effectieve klimaatmaatregelen te nemen.

Voetafdruk meten

De Business Carbon Calculator stelt mkb’ers in staat hun CO2-voetafdruk te meten. En om hot spots te identificeren. Bedrijven kunnen via een simpel formulier gemakkelijk toegankelijke data invoeren, zoals de grootte van hun gebouwen of de kosten voor elektriciteit, verwarming en benzine. De uitkomst van hun CO2-voetafdruk vormt de basis van waaruit de ondernemer aan de slag kan. Dit, via de diverse tools en stimulansen op de SME Climate Hub.

Klimaatconferentie

De Business Carbon Calculator is ontwikkeld met behulp van een team van twaalf Google.org Fellows, bestaande uit softwareontwikkelaars, UX-ontwerpers en product managers. Zij hebben Normative zes maanden full-time kosteloos ondersteund. De tool is een uitbreiding van de Industry CO² Insights-tool die tijdens de Klimaatconferentie van Glasgow werd gelanceerd door Normative en de SME Climate Hub.

Nauwkeurig meten

Bedrijven en hun waardeketens spelen een belangrijke rol bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Het meest recente klimaatonderzoek maakt duidelijk dat, om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen, we de wereldwijde temperatuurstijging moeten beperken tot 1,5°C. Dat betekent dat de wereldwijde uitstoot tegen 2030 moet worden gehalveerd en vóór 2050 een netto uitstoot van nul moet zijn bereikt. Dit is alleen mogelijk als de uitstoot nauwkeurig en systematisch wordt gemeten en verminderd.

Voordelen

Kleine bedrijven die hun uitstoot op de korte en lange termijn willen terugdringen profiteren van allerlei zakelijke voordelen. Voorbeelden hiervan zijn verhoogde efficiëntie. En lagere bedrijfskosten. Dit, naast meer merkvoordelen, minder bedrijfsrisico, naleving van de wetgeving en betere toegang tot kapitaal.

Gerelateerde berichten...

X