Nu ook online aangifte van cybercrime

Slachtoffers van cybercrime kunnen nu ook online aangifte doen bij de politie. Het gaat om een proef die begint met aangifte van helpdeskfraude.

Bij deze vorm van fraude doen criminelen zich voor als medewerkers van een sofwarebedrijf. Ze willen helpen bij een mogelijk computerprobleem maar proberen in werkelijkheid gegevens van het slachtoffer buit te maken.

 

Aangiftebereidheid

Uit meerdere onderzoeken en enquêtes is gebleken dat de aangiftebereidheid voor cybercrimedelicten lager ligt dan bij traditionele criminaliteit. Online aangifte doen moet het proces laagdrempeliger te maken.

Burgers kunnen op politie.nl nu online aangifte doen van helpdeskfraude. Van deze vorm van cybercrime kwamen in 2017 negentienhonderd meldingen en aangiftes binnen. In 2018 waren dat 1600 meldingen en aangiftes en in 2019 ligt dat ongeveer op hetzelfde niveau.

 

Actuele informatie

Om daders te pakken, hun werkwijze te verstoren of preventiecampagnes op te zetten, is het belangrijk dat de politie zoveel mogelijk actuele informatie binnenkrijgt. Bij helpdeskfraude ziet de politie bijvoorbeeld steeds vaker dat er nu ook Nederlandstalige mensen bellen. Het gaat dus niet meer alleen om Engelstalige telefoontjes. Achter dit soort veranderingen in de werkwijze van cybercriminelen komt de politie alleen als er genoeg aangiftes binnenkomen.

Een volgende stap is dat online aangifte doen van meer vormen van cybercrime. Ransomware is het volgende delict waarvoor burgers online aangifte kunnen doen.

Ook hier heeft de politie baat bij zoveel mogelijk aangiften om daders beter te kunnen opsporen, maar ook om meer te kunnen doen aan verstoren en preventie. Denk bijvoorbeeld aan de website Nomoreransrom.org, waarop sleutels van verschillende soorten ransomware staan. Zo kun je zonder criminelen te betalen een computer of bestanden weer toegankelijk maken.

 

Aanpak cybercrime

De aanpak van cybercrime staat of valt volgens de politie met de vergroting van het aantal aangiften. Ook als er niet direct een opsporingsonderzoek komt, helpt een aangiftein elk geval bij het verzamelen en analyseren van informatie. Inzicht in alle cybercrime helpt zowel de daders te pakken als het juiste preventiemateriaal te maken.

 

Gerelateerde berichten...

X