Onderzoek: IT’ers hebben vaak toegang tot gegevens vorige werkgever

sd-wan

Zeker 52% van de IT-professionals kent iemand die nog toegang heeft tot applicaties en data van een vorige werkgever. Dat blijkt uit onderzoek.

Verder blijkt dat slechts 15% van alle werknemers heeft op de eerste werkdag alle middelen ter beschikking om aan de slag te kunnen.  38% van de IT professionals geeft aan dat dit twee tot vier dagen duurt. Voor 27% van de IT’ers duurt het zelfs langer dan een week. Volgens de onderzoekers geeft 92% van de respondenten aan dat er een nauw verband is tussen succesvolle onboarding en de algehele tevredenheid over de organisatie.

Naarmate werknemers van rol veranderen, is 55% van de IT-professionals ervan overtuigd dat onnodige toegangsrechten zijn ingetrokken. Deze wijzigingen worden nog steeds grotendeels doorgevoerd via handmatige processen. Daarbij doet 54% van de respondenten alles handmatig. Van een combinatie van automatisering en handmatig handelen maakt  37% gebruik. Slechts 9% maakt volledig gebruik van automatisering om te zorgen dat oud-werknemers geen toegang meer hebben tot de applicaties en bestanden van de vorige werkgever.

Offboarding van werkenmers vormt een nog groter risico. Iets meer dan één op de vier (26%) respondenten zei dat het meer dan een week kan duren totdat een werknemer geen toegang meer heeft tot applicaties en data. Als de IT’ers terugkijken op hun meest recente vertrekker, heeft slechts de helft enigszins  vertrouwen dat de voormalige werknemer geen toegang meer heeft tot kritieke bedrijfssystemen.

IT-professionals vrezen dan ook het meest voor deze veiligheidsrisico’s rond onvolledige deprovisioning. Het gaat vooral om het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie (38%), het hacken van een onbeheerd account (26%), kwaadaardige datadetectie of diefstal (24%).

Een uitspraak van het EVRM van een paar jaar geleden bleek al hoe precair de positie van werkgevers en werknemers kan zijn als het gaat om toegang en informatie.

Gerelateerde berichten...