Onversleutelde harde schijven gestolen uit UMC Utrecht

UMC Utrecht onversleutelde harde schijven

Inbrekers hebben onversleutelde harde schijven gestolen uit het UMC Utrecht. Dat gebeurde vorige maand al maar is nu bekendgemaakt. Het lek is gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens.

Op de onversleutelde schijven stonden stukken van in totaal 700 patiëntdossiers met de burgerservicenummers. Volgens de Utrechtse Internet Courant, die met het nieuws kwam, vond de inbraak op 18 april plaats.

Hoe de dieven binnenkwamen en of ze wisten om welke computers het ging is niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of de daders al bekend zijn en of ze al zijn opgespoord. Wel is bekend dat de dieven binnenkwamen in de polikliniek interne geneeskunde en allergologie. Daar schroefden ze de computers letterlijk open. Ze maakten naast de harde schijven ook processoren en geheugensticks buit. Dit gebeurde bij tien desktops.

De computers waren niet aangesloten op het reguliere netwerk van het ziekenhuis maar fungeerden als noodcomputers. Ze konden worden ingezet bij een ernstige netwerkstoring of stroomstoring.

Volgens het UMC waren de harde schijven wel beschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar verder niet waren versleuteld. De patiënten waarom het gaat zijn inmiddels op de hoogte.

 

Geen luxe

Dat noodcomputers geen overbodige luxe zijn bleek wel twee jaar geleden in Amsterdam. Het ziekenhuis VUmc was in oktober dat jaar de hele dag gesloten vanwege een grote ict-storing. Daardoor waren de dossiers van patiënten niet toegankelijk. Dit laat het ziekenhuis weten op de website.

Gerelateerde berichten...

X