Onvoldoende digitale versnelling door gebrek investeringen

digitalisering en digitale ambities uitgebeeld

De digitale versnelling bij Nederlandse organisaties komt nog onvoldoende op gang door te weinig investeringen. Ruim twee derde (67%) verwacht dat het budget dit jaar zelfs zal afnemen. Dat blijkt uit de Ordina Digital Monitor.

Dat afnemende budget komt mede doordat organisaties denken dat ze verder zijn in de digitale transformatie dan ze in werkelijkheid. Daardoor wordt de impact van de versnelling onderschat.

Veel respondenten geven aan dat zaken als cybersecurity wel degelijk op tafel ligt in de boardroom, maar dat er nog steeds te weinig kennis is. Dat betekent dat veel werk door IT-teams gebeurd zonder dat een van de directieleden snapt hoe het werkt. Zo zien werknemers op lagere niveaus en hack of aanval sneller als groot risico dan op C-level.

Usual suspects

De voornaamste redenen voor digitale versnelling zijn nog steeds de ‘usual suspects’. Dat zijn onder andere procesverbeteringen, verminderen van operationele kosten en beter en sneller bedienen van klanten.

Maar veel organisaties zijn vaak niet bezig met de meest relevante onderdelen van digitale versnelling. Het onderzoek geeft als oorzaak een onvolledig beeld van de activiteiten op het gebied van digitale versnelling in de organisatie.

Ondanks dat de meeste organisaties zich wel bewust zijn van het feit dat er iets moet veranderen, geeft een kwart van de besluitvormers aan dat er onvoldoende budget is voor digitale transformatie in hun organisatie. Ruim twee derde (67%) verwacht zelfs dat het budget dit jaar niet zal toenemen of zelfs zal afnemen.

Van de besluitvormers verwacht 65% pas binnen vijf jaar een toename in budget om digitaal te versnellen. Er is een discrepantie tussen hoe ver organisaties denken te zijn en hoe ver ze daadwerkelijk zijn in de digitale transformatie. Ze overschatten dus hun huidige technologische mogelijkheden en de impact van de al uitgevoerde proces- en organisatieoptimalisaties.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X