Oorzaak nog onbekend van grote ICT-storing ProRail Amsterdam

vracht- en personentrein op het spoor ProRail

Nu het treinverkeer rond Amsterdam weer rijdt is nog steeds niet bekend wat de oorzaak was van de grote ICT-storing bij ProRail die afgelopen weekend het treinverkeer helemaal platlegde. De backuplocatie van de treinverkeersleiding in Utrecht, die voor het eerst sinds tien jaar in gebruik kwam, blijft de komende tijd dus nog draaien.

Afgelopen zaterdag begon de eerste storing, Die leek verholpen met een herstart, maar dat was slechts van korte duur. Nog een keer herstarten leverde niets meer op. Intussen strandden duizenden reizigers op de diverse stations. Door de storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam was er vanaf zondagmiddag 4 juni geen treinverkeer mogelijk van en naar de hoofdstad. De storing was te groot om ander vervoer te regelen voor reizigers, waardoor velen de nacht moesten doorbrengen op noodlocaties.

Omdat in en rond Amsterdam ontzettend veel treinen per uur rijden, was de storing ook niet op te vangen door telefonisch contact met de machinisten. Daardoor kon geen enkele trein meer rijden en moesten reizigers die nog in treinen zaten en stilstonden ontzet worden. De dienstregeling werd maandagochtend rond 09.00 uur weer opgestart.

Noodpost

In de nacht van zondag op maandag ging de verkeersleiding over van Amsterdam naar de noodpost in Utrecht. Sinds die tijd wordt het treinverkeer in en rond Amsterdam vanuit de ICT-systemen daar geregeld. Deze uitwijklocatie draait sinds die tijd stabiel en het treinverkeer is intussen weer normaal.

Ondertussen werkt het bedrijf in Amsterdam aan herstel van de systemen. Hoewel in het onderzoek en tijdens de herstelwerkzaamheden steeds meer oorzaken van de storing zijn uitgesloten is de definitieve oplossing er nog niet.Wel meldt ProRail dat er geen aanwijzingen zijn voor een hack. Zodra het antwoord er wel is en de systemen uitgebreid weer stabiel kunnen draaien gaat de treinverkeersleiding weer verhuizen naar de verkeersleidingspost in Amsterdam.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X