“Op de werkvloer valt nog zóveel te winnen!”

Hoe Alphatron Medical ‘flow’ brengt in de zorg

“Artificial Intelligence, big data, eHealth, het is allemaal heel belangrijk, maar laten we vooral de medische werkvloer niet vergeten”, zegt Harald Verloop, CEO van Alphatron Medical. “Door slimme automatisering valt juist dáár nog enorm veel winst te behalen!” Alphatron Medical wil ‘zinnige dingen bereiken in de zorg’. Via een unieke combinatie van gevoel en kennis, hard- en software, en vooral inhoudelijke drive, ontwikkelt het bedrijf oplossingen voor medische professionals in zowel cure als care. In gesprek met een gedreven professional met hart voor de zorg.

Het doel van Alphatron Medical: het werkproces van onder anderen verplegers, apothekers, chirurgen, OK-assistenten en andere medische professionals met behulp van hard-, soft- en workware vereenvoudigen en stroomlijnen. Zodat die medische professionals worden ontlast, en meer tijd en aandacht aan hun kerntaak kunnen besteden: het leveren van zorg aan hun patiënten. “Dat leidt tot meer werkplezier en alertheid bij de professionals, en daarmee tot efficiëntere zorg en grotere patiënttevredenheid”, vertelt Verloop. “Het leidt, kortom, tot flow.” Harald Verloop is een gedreven mens. Hoewel hij aan het hoofd staat van een commerciële onderneming, spreekt uit zijn denken en doen vooral idealisme. “Winst is een middel, geen doel”, vindt Verloop. “Ons werkelijke doel is: de zorg helpen verbeteren, dingen doen die zinnig zijn en een èchte bijdrage leveren. Laat me een voorbeeld geven.”

 

De ideale workflow

Verloop schetst het werkproces van een verpleegkundige, diens mobiele werkstation en een willekeurige patiënt. De verpleegkundige logt eenmaal in met zijn of haar persoonlijke ID-badge op de mobiele werkplek, en het werkblad daarvan gaat automatisch naar de juiste ergonomische werkhoogte. Daarna opent zich op het scherm het EPD; via het scannen van de barcode van de patiënt is altijd het juiste patiëntendossier in beeld. De Vital Signs metingen worden getoond, waarna met één druk op de knop de EWS (Early Warning Score) berekend wordt en metingen direct in het EPD worden opgeslagen. Vervolgens dient de verpleegkundige in dezelfde flow de medicatie toe via de individueel gekoppelde en beveiligde patiëntladen van de medicatiebox. “Dit is geen toekomstmuziek, dit kunnen wij nu al realiseren.” In zo’n 70 procent van de Nederlandse ziekenhuizen rijden reeds AMiS-karretjes rond. Dit zijn mobiele werkstations van Alphatron Medical. Verloop schat dat er op dit moment zo’n 5.000 in gebruik zijn. “Maar de complete integrale oplossing zoals ik die zojuist schetste, wordt nog nergens in zijn geheel gebruikt,” zegt hij, “en juist dát zou het werk van verpleegkundigen een stuk efficiënter en aangenamer kunnen maken.”

 

AMiSconnect

AMiSconnect is de naam die Alphatron Medical heeft gegeven aan deze integrale werkvloer-oplossing voor de verpleging. De basis is – uiteraard – het mobiele werkstation AMiS, dat al in de meeste Nederlandse ziekenhuizen gebruikt wordt. Maar dan uitgebreid met een integraal programma van hard-, soft- en workware, die gezamenlijk de gewenste flow in het werkproces brengen. Ergonomie, authenticatie, Vital Signs registratie, EPD, medicatieverstrekking en administratieve vastleggen. In AMiSconnect komt het allemaal samen. “Voor de verpleegkundige zijn de voordelen van AMiSconnect evident”, zegt Verloop. “Maar ook de ict-afdeling heeft er voordeel bij. Naast tijdbesparing biedt het inzicht in de operationele status van alle zorgwerkplekken (via Fleet Manager). Het levert betrouwbare HL7-koppelingen richting alle EPD/EVS-pakketten. Er is centrale autorisatie en integratie met Single Sign On providers, dit is de koppeling met bestaande oplossingen. Het lijkt allemaal zo simpel en dat is het eigenlijk ook, maar om het allemaal voor elkaar te krijgen is toch best een complex proces. Maar het is ónze expertise om oplossingen te creëren waar ICT, interoperabiliteit en de interfacing tussen mens en apparaat samenkomen.”

 

Dicht op de huid

Met de ‘medische workware’ van Alphatron Medical kunnen zorgprofessionals soepel en prettig werken in het complete zorgproces. “Die integrale aanpak maakt ons een unieke speler die daadwerkelijk flow in de zorg creëert”, zegt Verloop. De specialisten van Alphatron Medical ontwikkelen samen met opdrachtgevers complete oplossingen door slimme toepassing en integratie van hard- en software. Van medische werkplekken en het mobiele zorgstation AMiS tot aan routine cardiodiagnostiek, beeldmanagement en de Healthcare Content Managementsystemen van JiveX en Mach7. Dochteronderneming Alphatron Surgical richt zich daarbij specifiek op de OK.

Niet alleen voor de verpleging, ook voor andere medische professionals en zorgverleners is dat de manier van werken van Alphatron Medical: dicht op de huid, meekijkend en meedenkend in het werkproces. “Het draait om de mensen”, zegt Verloop waarmee hij doelt op de patiënten, maar ook op de dokters, medisch specialisten, assistenten en verplegers. “ICT en automatisering begint nooit bij ICT. Het begint (en eindigt) altijd bij de mensen! Aanvoelen waar de werkelijke behoeften van de klant liggen, staat centraal in onze bedrijfscultuur. Ik durf te zeggen dat wij markten en behoeften zien die anderen niet zien. Wij leven enorm mee en willen net dat extra stapje zetten dat nodig is om het proces werkelijk te laten werken. Om flow te creëren.” Om deze idealen na te streven zijn mensen nodig die kennis van en liefde voor de zorg combineren met een analytische blik, gedrevenheid en creativiteit. “Veel meer dan naar hun cv kijk ik bij sollicitanten naar hun ogen”, vertelt Verloop. “Daarin wil ik die gedrevenheid en creativiteit terugzien. Het is essentieel dat zij achter onze oplossingen staan!” Medewerkers krijgen bij Alphatron Medical veel persoonlijke verantwoordelijkheid en vrijheid.

 

Dialoog met de werkvloer

Een centrale plek in het nieuwe bedrijfspand van Alphatron Medical in Rotterdam is het zogenaamde Experience Center, een fraai vormgegeven ruimte die is voorzien van de nieuwste audiovisuele snufjes. “Hier willen we aan de hand van bijvoorbeeld video’s in gesprek gaan met onze klanten,” vertelt Verloop, “zodat we in een echte dialoog tot de beste oplossingen komen.” Per ziekenhuis wil Verloop verschillende disciplines bij elkaar aan tafel zetten in het Experience Center: vertegenwoordigers van bestuur, medisch specialisten, verpleegkundigen, apothekers, OK-assistenten, ict-managers enzovoort. “Juist in die confrontatie tussen verschillende niveaus en disciplines ontstaan de beste oplossingen”, meent hij. “Als de ict-manager zegt: ‘daar is goed over nagedacht’, dan weet ik dat wij ons werk goed hebben gedaan.”

Beurs Zorg & ICT Hal 10, Stand B010

www.alphatronmedical.com

 

 

Gerelateerde berichten...