Openbaar Ministerie stelt Centric ultimatum

centric

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Centric Holding gemeld dat een gang naar de Ondernemingskamer wordt voorbereid. Dit naar aanleiding van het feit dat de onderneming oprichter Gerard Sanderink deze week opnieuw benoemde tot niet-uitvoerend bestuurder. Twee andere bestuurders traden op dat moment terug, wat de al langer durende onrust op bestuurlijk vlak binnen Centric versterkt.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist dat Gerard Sanderink terugtreedt als topman bij zijn IT-bedrijf Centric. Als de multimiljonair niet voor dinsdag 25 oktober vertrekt, dan stapt het OM naar de Ondernemingskamer en dreigt schorsing voor Sanderink.

Belangrijke klanten

Als het OM doorzet, kan Sanderink al tijdens de procedure door de rechtbank worden geschorst. In dat geval kan hij als bestuurder geen beslissingen meer nemen over Centric, een van de grootste IT-bedrijven van Nederland met grote bedrijven, maar ook overheidsinstellingen en De Nederlandsche Bank als klant.

Het OM heeft de afgelopen vier maanden naar nu blijkt zelf onderzoek gedaan naar de situatie binnen Centric. Dat bedrijf heeft, onder meer vanwege allerlei rechtszaken waarin Sanderink als privépersoon in verwikkeld is, talloze bestuurders zien komen en gaan. Dat zorgt voor onrust binnen het bedrijf, maar ook bij klanten, waaronder de Nederlandse overheid. Het OM schijft: “Samen met het bestuur, de ondernemingsraad en de aandeelhouder is intensief verkend wat nodig is om de verhoudingen in de onderneming in een structureler verband te herstellen en te behouden.”

Stabiliteit en continuïteit waarborgen

Het lijkt duidelijk dat de terugkeer van Sandering niet past binnen deze verkenningen. Dat blijkt ook uit de brief van het OM: “Op woensdag 19 oktober heeft dhr. Sanderink […] zitting genomen in het bestuur van Centric. Daarmee is een streep gezet door alle inspanningen van het OM, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric. De onderneming blijkt zelf onvoldoende in staat te zijn om de rust te herstellen. Het OM concludeert daarom dat het aangewezen is de Ondernemingskamer te verzoeken om te beslissen of,  en zo ja,  welke maatregelen nodig zijn om de stabiliteit en continuïteit van Centric te waarborgen.”

Het OM heeft de ruimte in te grijpen bij ondernemingen, het heeft immers een civiele toezichtstaak op ondernemingen waarin twijfel is ontstaan over de juiste gang van zaken en het gevoerde beleid.

Gerelateerde berichten...

X