Organisaties bepleiten uitstel inwerkingtreding aftapwet (wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten)

sleepnet voor sleepwet Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten

 

De nieuwe Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV), ook aftapwet genoemd, moet pas na het referendum in werking treden. Dat bepleit een aantal organisaties in een open brief aan premier Mark Rutte.

De brief is opgesteld door onder andere Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Waag Society.

 

Aftapwet uitzondering

“Normaliter heeft het uitroepen van een raadgevend referendum een opschortende werking voor de
wet waarover gestemd zal worden,” zo staat in de brief te lezen. “De sleepwet maakt echter gebruik van de uitzondering die de Wet raadgevend referendum biedt om van deze opschortende werking af te wijken.”

Het behalen van de drempel is volgens de briefschrijvers “een belangrijk signaal. “Voor de geloofwaardigheid van ons democratische bestel is het van groot belang dat de wet waarover het referendum gaat, niet in werking treedt voordat de stem van de burger tijdens het referendum wordt meegenomen bij de besluitvorming,” stellen de briefschrijvers.

 

Grens

Vorige week passeerde het aantal verzamelde handtekeningen daarvoor de grens van 300.000 handtekeningen.

Hoewel het parlement breed instemde met de wet is er daarbuiten veel kritiek en verzet. Privacy- en burgerrechtenorganisaties liepen voorop. Inmiddels hebben de Raad voor de Rechtspraak, de Autoriteit Persoonsgegevens en het College voor de Rechten van de Mens zich op kritische wijze uitgelaten tegen de wet.

Voornaamste bezwaar van de wet is vooral de mogelijkheid om heel veel internetverkeer ongericht te doorzoeken en te bewaren. Wel is het zo dat de minister en een speciaal daarvoor ingestelde commissie zo’n actie eerst moeten goedkeuren.

Op 21 maart 2018 kan de Nederlandse bevolking voor of tegen de wet stemmen. Het Kabinet is vervolgens niet verplicht om iets te doen met de uitkomst.

Gerelateerde berichten...