Oudste webcam ter wereld op internet FogCam stopt na 25 jaar

Na 25 jaar trouwe dienst stopt FogCam,de oudst nog uitzendende webcam ter wereld, met uitzenden. Hij stond op een dak in San Francisco. Op dertig augustus gaat hij uit de lucht.

Tot nu toe zond de oudste actieve webcam iedere twintig seconden een nieuw beeld uit van Holloway Avenue op de campus. Soms stond hij gericht op een nabijgelegen koffietentje. Zo kon je volgens de initiatiefnemers zien hoe lang de rij was.

De webcam ging in 1994 online op initiatief van oud-studenten Jeff Schwartz en Dan Wong. Destijds studeerden ze aan de San Francisco State University. Het project was bedoeld als aardigheidje dat volgens beide heren al snel flink uit de hand liep.

Het idee ontstond omdat de twee destijds computerlessen volgden aan de universiteit. De webcam stond niet de hele tijd op dezelfde plek. Omdat de universiteit erom vroeg is hij een paar keer verplaatst. Maar evengoed trok de webcam een trouwe schare volgers.

 

Herinnering

Schwartz vertelt aan SFGate dat de webcam niet kapot is, maar weg gaat omdat er volgens de universiteit geen plaats meer voor is. Er is geen goede plek meer beschikbaar om de camera op de straat te richten.

De website van de FogCam blijft wel in de lucht, als herinnering en eerbetoon aan de oudste en langst functionerende webcam.

De allereerste webcam ter wereld die ooit uitzond begon nog voor de komst van het internet zelf. Vandaar dat de FogCam als ‘echte oudste’ wordt aangeduid. De oudste webcam, de ‘Trojan Room coffee pot cam’ ging in 1991 online bij de University of Cambridge. Hij stopte in 2001. Bedoeld voor medewerkers om te zien hoeveel koffie er nog in de pot zat, gingen de beelden van de camera tot hun stomme verbazing de wereld over.

 

Overal

Waar de webcam vroeger een leuke gadget was, is hij tegenwoordig in elke computer ingebouwd.

Zo hackten onze inlichtingendiensten vorig jaar webcams en systemen van de Russen. De Britten houden via de hack op Belgacom een oogje in het zeil bij de Belgische regering en de NATO.

 

Gerelateerde berichten...

X