PDF-‘creator’ Charles Geschke overleden

PDF
Steve Jobs (links) met de oprichters van Adobe. (Wikimedia Commons)

Afgelopen weekend overleed Charles ‘Chuck’ Geschke. Hij genoot in de branche ook de bijnaam ‘Mr. PDF’, en niet voor niets. Samen met John Warnock stichtte Geschke in 1982 Adobe. Geschke, die 81 jaar oud werd, zat tot drie jaar geleden nog in de raad van bestuur van het softwarebedrijf. Hij was tussen 1989 en 2000 CEO.

Geschke en Warnock leerden elkaar kennen toen ze bij het beroemde Palo Aloto Researh Center (PARC) werkten. Dit was het onderzoeksinstituut van Xerox, waar veel research werd gedaan naar nieuwe innovatieve technieken. Geschke en Warnock werkten daar aan PostScript en zagen er kansen voor in de markt. Toen de PARC-directie daar anders over dacht, begonnen de twee een eigen bedrijf.

Naast PostScript ontwikkelde Adobe ook het Portable Document Format, PDF. Dit werd (en is) nog steeds de standaard voor het printen,  verspreiden en opslaan van opgemaakte documenten.

Investering door Steve Jobs

Waar Xerox weinig in de innovatie zag, daar omarmde Apple-baas Steve Jobs de techniek. Hij investeerde fors in Adobe.  Apple had met de Mac-computer de eerste pc’s met een grafische interface op de markt gebracht, en met Adobe konden gebruikers hun werk uitprinten zoals het er op de monitor uitzag. Daardoor werd het veel gemakkelijker voor consumenten om zelf professioneel uitziende posters, flyers of rapporten te maken.

Het enthousiasme over DPF en PostScript betekende overigens niet dat Jobs met alle producten van Adobe gelukkig was. Bekend is zijn strijd en tirade tegen Adebe’s Flash. Dit was de videostandaard die begin deze eeuw animaties op webpagina’s mogelijk maakte.

Photoshoppen

Adobe groeide uit tot een miljardenbedrijf en werd een icoon als het gaat om software voor grafische bedrijven, video en fotografische bewerking en design. Het woord photoshop is geen generiek werkwoord geworden voor beeldbewerking: ‘photoshoppen’.

Zoals bij vrijwel elke succesvolle IT-toepassing, is ook het Portable Document Format interessant voor kwaadwillenden. Nog onlangs bleek dat PDF-blijlages vaak de drager zijn van malware.

Gerelateerde berichten...

X