Politie en justitie gaan wereldwijd achter gebruikers DDoS-for-hire-websites aan

Politie en justitie zijn een wereldwijde actie gestart om gebruikers van DDoS-for-hire-websites op te sporen. Het gaat om gebruikers van Webstresser.org. Dit was een zogenaamde ‘booter’ of ‘stresser’ dienst: een website waar men tegen lage prijzen krachtige DDoS-aanvallen kon aankopen. Hiermee werden vervolgens allerlei bedrijven en (zorg)instellingen aangevallen.

Afgelopen voorjaar rolden de Nederlandse politie en justitie deze grootste cybercriminele website op. Dit onderzoek genaamd Operation Power Off  leverde de Europese autoriteiten een schat aan informatie op over de ruim 151 duizend gebruikers van deze website. Vandaar dus ook dat de gebruikers nu de politie aan de deur kunnen verwachten.

 

Europol

 

Ook de dienst van Europol, J-Cat (Joint Cybercrime Action Taskforce), is bij de actie betrokken. Verder doet ook de British National Crime Agency mee met de actie. Inmiddels hebben ze al meerdere aanhoudingen verricht.

In Engeland is bijvoorbeeld een 30-jarige hacker tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij DDoS-aanvallen liet uitvoeren tegen een mobiele telefoonoperator in Liberia. Deze aanvallen waren zo krachtig dat het internet van dit West-Afrikaanse land werd lamgelegd. Verder kregen in Engeland 21 gebruikers bezoek van de politie die DDoS-aanvallen uitvoeren in de gaming industrie.

In Nederland zal de politie de komende tijd gebruikers van webstresser.org opzoeken van wie de identiteit is achterhaald. Politieagenten voeren gesprekken over hun strafbare gedragingen. Doel hiervan is dat deze mensen zich realiseren dat zij niet zo anoniem zijn als ze mogelijk dachten. Afhankelijk van de aard van het vergrijp wordt diegene vervolgd.

Samenwerking

De landen die meedoen aan de acties tegen DDoS-aanvallen zijn België, Kroatië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Roemenië en Slovenië. Terwijl sommige landen specifiek hun acties richten op  gebruikers van Webstresser.org, hebben politie en justitie over de hele wereld hun aandacht gericht op de gebruikers van DDoS-booter en stresser-services in het algemeen.

Om dit te realiseren heeft de FBI in december vorig jaar al 15 andere vergelijkbare websites uit de lucht gehaald. Dit waren onder meer de Downthem en Quantum Stresser. Politie en justitie maken geen onderscheid in kleine of grote gebruikers, of het nou gaat om een gamer die zijn concurrent uitschakelt of een ervaren hacker die een DDoS-aanval uitvoert voor financieel gewin. In Nederland ligt de focus op dit moment op de gebruikers van Webstresser.org.

 

Hack_Right

In Nederland hebben politie en het OM en in samenwerking met de Reclassering, HALT en de Raad voor Kinderbescherming ‘Hack_Right’ ontwikkeld. Dit recidive preventieprogramma is speciaal voor jonge hackers tussen de 12 en 23 jaar. Het is een alternatief voor en onderdeel van of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Hack_Right heeft als doel deze ‘first offenders’ op het rechte pad te krijgen én houden.

Gerelateerde berichten...

X