Politie haalt DoubleVPN uit de lucht

VPN letters

Een grootschalige, internationale actie van politie en justitie haalde deze week DoubleVPN uit de lucht. Dit bedrijf leverde VPN-diensten aan tal van cybercrimiminelen.

De servers van het bedrijf gingen zowel in veel Europese landen als in de VS en Canada tegelijkertijd offline. In die landen, waaronder Nederland en Duitsland, nam de politie servers van DoubleVPN in beslag. De infrastructuur is uitgeschakeld. Op de websites van DoubleVPN staat nu een splashpage van politie en justitie: facilitators van cybercriminaliteit zijn niet anoniem.

Het grote, internationale onderzoek naar DoubleVPN gebeurde onder leiding van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Hackbevoegdheid

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie maakten gebruik van hun hackbevoegdheid om de infrastructuur van DoubleVPN binnen te dringen. Het bedrijf was een kleine VPN-provider, maar heel belangrijk voor cybercriminelen. Er werd op verschillende fora veel over gesproken. De dienst maakte zelf ook reclame op deze fora. Dat gebeurde vooral op Russisch- en Engelstalige ondergrondse cybercriminele fora. DoubleVPN was vooral populair bij ransomware-verspreiders en phishing-fraudeurs.

De dienst bood klanten maximale anonimiteit door niet alleen enkelvoudige, maar ook dubbele, driedubbele en zelfs quad-VPN-verbindingen aan te bieden. De goedkoopste VPN-verbinding kostte € 22 per maand. Het bedrijf wordt ervan verdacht een criminele organisatie te zijn.

Verder legt de politie de provider ook witwassen en medeplichtigheid ten laste. Het gaat vooral om betrokkenheid bij de strafbare feiten die zijn klanten pleegden door gebruik te maken van de diensten van het bedrijf. Denk aan hacken, verkopen en/of verspreiden van malware, zoals ransomware en verkopen van de gegevens die de klanten kregen door te hacken.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X