Prijzen Microsoft user CAL stijgen 13% per 1 augustus

Per 1 augustus verhoogt Microsoft de tarieven voor user CAL (Client Access Licentie) voor traditionele IT omgevingen in de ‘per gebruiker’ variant. De verhoging loopt op tot 13%.  Klanten met Enterprise Cloud Suite en Office365 hebben geen last van de prijsverhoging. Ook blijft de prijs van de device CAL (CAL per apparaat) gelijk. De licentie per gebruiker wordt dus duurder ten opzichte van licentiëren per apparaat. Wat kunnen bedrijven het beste doen? Peter van Uden, oprichter van licentiespecialist Quexcel, schijnt licht in de duisternis.

“Quexel staat voor ‘Centre of Qualified Expertise for Software Licensing’,” zegt van Uden. “Licenties zijn dus onze core business. Vandaar dus ook dat we bovenop deze prijsstijgingen zitten.”

Volgens van Uden is de aanstaande prijsverhoging een gevolg van het feit dat steeds meer medewerkers meerdere apparaten op diverse tijden en op verschillende plaatsen gebruiken. BYOD (Bring Your Own Device) is dus zeer populair. Volgens Microsoft zorgt dit voor meer waarde voor de CAL (Client Access Licentie) voor traditionele IT omgevingen in de ‘per gebruiker’ variant. Dat is precies de reden dat Microsoft de prijzen van per 1 augustus 2015 met 13% in prijs verhoogt.”

In de traditionele ‘on premise’ IT omgeving – ofwel het bedrijf heeft alle automatisering in huis – is een softwarelicentie nodig voor bijvoorbeeld Windows Server, Exchange Server en SharePoint Server. Om deze servers te benaderen en hun rol te kunnen gebruiken (e-mail postvak en agenda) heeft een gebruiker of een apparaat een toegangslicentie nodig. Dit is de Client Access Licentie of CAL.

Peter van Uden: “CAL-licenties zijn er in twee varianten, bijvoorbeeld ‘afrekenen per gebruiker’. Daarbij is een licentie toegewezen aan een gebruiker. Licentiëren per apparaat kan ook. Het bedrijf wijst zo’n licentie toe aan bijvoorbeeld een PC, laptop, thin client, tablet of smartphone. Wanneer medewerkers meerdere apparaten gebruiken dan is de ‘CAL per gebruiker’ (user CAL) dus de handigste oplossing. Elke gebruiker kan dan zoveel apparaten gebruiken als hij of zij wil. Voor organisaties met veel parttimers of ploegen waarbij meerdere medewerkers gebruik maken van hetzelfde apparaat, kan een ‘CAL per apparaat’ de beste en goedkoopste oplossing zijn.”

 

Dit zijn de user CAL’s waarvan per 1 augustus de prijs met 13% omhoog gaat:

 • Core CAL Suite en Enterprise CAL Suite
 • Exchange Server Standaard en Enterprise CAL’s
 • Lync Server Standaard, Enterprise en Plus CAL’s
 • Project Server CAL
 • SharePoint Standaard en Enterprise CAL’s
 • System Center Configuration Manager CAL
 • System Center Endpoint Protection CAL
 • System Center Client Management Suite CAL
 • Windows Server CAL
 • Windows Server RDS (Remote Desktop Services) CAL
 • Windows Server RMS (Rights Management Services) CAL
 • Windows MultiPoint CAL

Volgens van Uden hebben klanten met een lopende overeenkomst met prijsprotectie – zoals een Enterprise Agreement, Enterprise Agreement Subscription, Open Value en Open Value Subscription geen last dan de prijsstijgingen. “Alleen wanneer deze klanten producten toevoegen waarvoor CAL’s nodig zijn zoals in de opsomming opgenomen krijgen ze vanaf 1 augustus met de prijsverhoging te maken. Evaluatie van de licentiestructuur is dus juist nu handig. Het kan hoge kosten voorkomen.”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...