Programmeurs komen Kamer helpen met Accountability Hack

Tijdens de derde editie van de Accountability Hack komen tientallen programmeurs en data-analisten de Tweede Kamer helpen met open data. Er zijn die dag, vrijdag 4 oktober, ook drie workshops die iedereen kan volgen.

Twee vraagstukken staan centraal: de bekostigingssystematiek in het onderwijs en het geneesmiddelenbeleid. De Tweede Kamer zoekt naar manieren om het beleid op beide terreinen beter te kunnen volgen en controleren.

Voor het beste idee is aan het einde van de hack op 4 oktober een ontwikkelbudget van 20.000 euro beschikbaar. Met dit geld wordt het idee omgezet naar een volwaardig instrument.

Workshops

Tegelijk met de Accountability Hack vinden er drie workshops plaats die iedereen kan volgen. Dus wie geen programmeur is maar wel geïnteresseerd in de mogelijkheden van data, kan zich inschrijven. De bijeenkomsten duren een uur (van 16.00 tot 17.00 uur).

Ze zijn bedoeld om duidelijk te maken welke rol data kan spelen. dit geldt zowel voor goed onderzoek, beter beleid en het inzichtelijk maken van problemen. Zo legt datajournalist Jerry Vermanen stap voor stap uit hoe je van open data bij zorgmiljonairs terecht komt.

 

Verantwoording

Onderzoekers Marije van den Berg en Pieter Buisman zullen het hebben over de verantwoording van onderwijsgeld. Verder is er een presentatie over het Open Data Portaal van de Tweede Kamer. Dit maakt duidelijk hoe bijvoorbeeld wetenschappers, applicatieontwikkelaars en andere geïnteresseerden gebruik kunnen maken van de data van de Tweede Kamer.

Deelnemers moeten zich van tevoren aanmelden en legitimeren. Na afloop van de hack kunnen deelnemers de pitches en de prijsuitreiking van de hack bijwonen.

De overheid lijkt voorop te lopen in het aanbieden van digitale werkplekken. dit bleek bijvoorbeeld vorige week. Ook zijn kantoren van overheidsinstellingen meestal uitgerust met de beste connectiviteit.

Dit blijkt uit het onderzoek Digitale Mobiliteit. De resultaten werden vorige week gepresenteerd tijdens het Digital Workplace event in Haarlem. VVD-Tweede Kamerlid Jan Middendorp nam het in ontvangst.

 

Gerelateerde berichten...

X