Ransomware schaadt mentale gezondheid van IT-professionals

crisisgame

Ransomware-aanvallen trekken een zware wissel op Nederlandse IT-professionals. Ruim een derde geeft aan dat hun mentale gezondheid hieronder lijdt. Door de stress overwegen veel IT-professionals zelfs om binnen twee jaar iets anders te gaan doen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast.

Een ransomware-aanval kan enorme gevolgen hebben. Zo kunnen bedrijfsprocessen verstoord raken doordat cruciale systemen en gegevens niet beschikbaar zijn, met misgelopen omzet tot gevolg. Regelmatig wordt er losgeld betaald om weer toegang te krijgen tot de gegijzelde bestanden. Ook komt het steeds vaker voor dat de cybercriminelen gevoelige gegevens publiceren om extra druk uit te oefenen (‘double extortion’). En dan is er bijvoorbeeld nog het risico op reputatieschade.

Toch is dit slechts een deel van de totale impact van ransomware. Het onderzoek van Mimecast toont namelijk aan dat ransomware-aanvallen vaak ook een negatieve uitwerking op het eigen personeel hebben. Ruim een kwart (28%) van de Nederlandse organisaties die in het afgelopen jaar werden getroffen door een of meerdere ransomware-aanvallen zag hierdoor het ziekteverzuim oplopen. Bijna een kwart (23%) zegt dat het personeelsverloop door de aanval hoger is geworden.

Stress wordt elk jaar erger

Ransomware zorgt ervoor dat IT-professionals onder grote druk staan. Maar liefst 40% geeft aan dat ransomware-aanvallen een negatieve impact op hun mentale gezondheid hebben. Ongeveer een op de vijf is bang zijn of haar baan kwijt te raken als gevolg van een aanval met gijzelsoftware. En ruim een op de drie IT-professionals voelt zich persoonlijk verantwoordelijk als hun organisatie wordt getroffen door ransomware.

Volgens een derde van de IT-professionals wordt de stress die zij ervaren elk jaar erger. Een kwart overweegt zelfs om binnen twee jaar een andere baan te zoeken, vanwege het risico op een burn-out. Ransomware is overigens niet het enige punt van zorg. Bijna driekwart denkt dat het risico op cyberaanvallen de komende twee jaar verder toeneemt. Ook maken veel IT-professionals zich zorgen over de dekking van hun cyberverzekering en vrezen zij verwoestende cyberaanvallen op de vitale infrastructuur.

Gerelateerde berichten...