Rapport: lessen rond werken via openbare WiFi nauwelijks getrokken

Nederlandse mobiele werkers hebben toch niet genoeg lering getrokken uit de vele waarschuwingen om voorzichtig om te gaan met openbare WiFi zonder wachtwoord.

Minder mensen lijken zomaar contact te maken met een onbekend, openbaar Wifi-pun. Wie dat echter wel doet, gebruikt vaak verouderde, of helemaal geen, beveiliging. Dat blijkt uit recent veldonderzoek.

 

Nep WiFi

Beveiliger F-Secure bezocht in mei 2018 vier verschillende locaties in Nederland. Twee hotel/restaurants en twee restaurants. Alle locaties zijn bekende en populaire plaatsen voor zakelijke afspraken, zakenlunches en locaties om onderweg te kunnen werken.

Op deze locaties werd een nep-Wifi-hotspot opgezet met een betrouwbaar lijkende naam: Free-Internet, Free-Wifi of Free-Guest-Internet. Vervolgens registreerde het bedrijf hoe vaak gasten contact zochten met de aangeboden hotspot en welke beveiligingsoplossingen werden gebruikt. Er zijn bewust geen persoonsgegevens geregistreerd. Alle data is alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt.

 

Minder maar wel onveilig

In totaal maakten gelukkig slechts enkele tientallen gasten contact met de aangeboden Wifi-hotspot. Wat dat betreft lijken gasten iets voorzichtiger zijn met onbekende Wifi-netwerken.

Maar dan gaat het alsnog mis. Zeker 79% gebruikte geen VPN. Bijna een kwart gebruikte bovendien verouderde beveiligingstechnologie en waande zich ten onrechte veilig.

 

Amsterdam

De resultaten komen na jaren van waarschuwen door diverse beveiligers. Zo fietste security-onderzoeker James Lyne van Sophos in 2014 al door Amsterdam op een racefiets met onopvallende scanapparatuur en deed schokkende ontdekkingen.

Een uurtje ‘warbiken’ in de Amsterdamse binnenstad leverde 14.213 WiFi-netwerken op. Toen gebruikte 4,1 procent nog het zeer kraakbare beveiligingsprotocol WEP.

Anno 2018 lijkt de situatie dus iets verbeterd, maar volgens beveiligers is hij zeker niet optimaal. Vooral in de aankomende vakantietijd is het volgens security-experts oppassen geblazen. Algemeen advies is om de eigen hotspot te gebruiken.

 

Gerelateerde berichten...

X