RDW start proef met rijbewijs digitaal verlengen

Je rijbewijs verlengen kan vanaf begin deze maand online. Het gaat om vooral om verlengingen en dus niet om nieuwe rijbewijzen. Aan de proef doen volgens de RDW nu dertig gemeenten mee.

De bedoeling is dat het aantal gemeenten dat deelneemt in de komende maanden uitbreidt. De aanvraag en de betaling lopen online. Alleen het rijbewijs ophalen moet nog op het gemeentehuis. Voorlopig kunnen alleen Androidgebruikers die een NFC-chip hebben meedoen aan de proef.

 

Voorwaarden

Aan het online regelen van een verlenging van een rijbewijs kleven wel een aantal voorwaarden. De aanvrager heeft bijvoorbeeld een geldig Nederlands rijbewijs en woont in een van de dertig gemeenten die meedoen.

De aanvraag gaat via een actieve DigiD-app waarmee een eenmalige ID-check is uitgevoerd. Om dat te doen moeten de gegevens over de identiteit op de chip worden gelezen met de DigiD-app. Dit wordt eerst nog geverifieerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens of het rijbewijzenregister van de RDW zelf.

 

Ophalen

De aanvrager moet ook een foto laten maken bij een door de RDW-erkende fotograaf. Vervolgens kun je de rest online afhandelen met die actieve DigiD-app.

Vanwege het bestaan van de app is het online verlengen nu mogelijk. Of het online aanvragen de problemen met de software van de RDW gaat verlichten is nog niet bekend.

Gerelateerde berichten...

X