HP verliest octrooigeschil 123inkt.nl

De chip in de printercartridges van webwinkel 123inkt.nl maakt geen inbreuk op het octrooi van printergigant HP. Dat bepaalde de rechter in een door HP zelf aangespannen procedure. Eerder eiste HP een verbod op de verkoop van de gewraakte cartridges.

123inkt stapte destijds naar de rechter omdat het bedrijf van mening is dat het Europees Octrooibureau het patent op de chip ten onrechte verleende. Volgens de webwinkel zou het octrooi alleen maar zorgen voor een monopolie van HP op verkoop van ‘eigen’ cartridges voor inkjetprinters.

De rechtbank verklaarde het Europese HP octrooi nietig omdat de uitvinding van HP niet nieuw is. Een octrooi moet volgens de rechtbank een nieuwe oplossing bieden voor een bestaand probleem. 123inkt mag deze huismerk cartridges dus blijven verkopen.

Een tweede zaak tegen de webwinkel speelde eerder dit jaar tegen Samsung. Ook hier ging het om een dreigend verbod op verkoop van diverse artikelen. Het gerechtshof van Den Haag deed hierin uitspraak in hoger beroep. Deze zaak is inmiddels geschikt.

123inkt voelt zich gesterkt door de uitspraken. Volgens directeur Gerben Kreuning voelt het als een dubbele overwinning. “Een schikking beschouw ik ook als overwinning”, stelt hij in een reactie.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...