Recordaantal buitenlandse bedrijven kiest voor Nederland

Een recordaantal buitenlandse bedrijven kiest voor Nederland. Ons land is vooral in trek bij ICT-bedrijven en in de zakelijke dienstverlening.

Dat blijkt uit onderzoek van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor ons land.

Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro in hun projecten te investeren. Een record, deze cijfers waren nog nooit zo hoog.

De buitenlandse bedrijven die voor Nederland kiezen komen voor circa een derde uit Azië. Een derde komt uit Noord- en Zuid-Amerika en de rest uit andere delen van de wereld (Europa, Midden-Oosten, Afrika en Oceanië).

 

Brexit

De Brexit speelt hierbij een grote rol. Dit is dan ook een belangrijke pijler in de jaarresultaten van het NFIA) die het onderzoek afnam. Sinds het Brexit-referendum in juni 2016 kozen 140 Brexitbedrijven voor Nederland. 78 van hen maakte afgelopen jaar de geheel of gedeeltelijke overstap.

Ons land trok afgelopen jaar het meeste bedrijven aan uit de IT, de creatieve industrie (media en mode), de Life Sciences & Health en de chemie. Het gaat zowel om Europese hoofdkantoren, productiefaciliteiten, datacenters en onderzoekslaboratoria. Bij dit werk is er altijd sprake van concrete en fysieke werkgelegenheid. De NFIA en het Invest in Holland-netwerk ondersteunen geen brievenbusmaatschappijen of andere papieren constructies.

 

Bijdrage

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken & Klimaat (EZK), en verantwoordelijk voor de NFIA: “Buitenlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie. Zo zijn ze bijvoorbeeld goed voor 30% van de totale private uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Dit draagt bij aan het oplossen van de uitdagingen waar wij als land voor staan en aan ons toekomstig verdienvermogen. Daarom moeten we zorgen dat Nederland een aantrekkelijk land blijft om te wonen, werken en ondernemen, ook internationaal. Hier werk ik continu aan met het Nederlandse bedrijvenbeleid en onze groeistrategie.”

 

Onzekerheid

Hoewel het Verenigd Koninkrijk de EU inmiddels heeft verlaten, en er dit jaar een transitieperiode geldt, ziet de NFIA de onzekerheid bij internationale bedrijven nog altijd groeien. Dit komt vanwege de nog altijd niet beantwoorde vragen over de nieuwe economische relatie en de mogelijke effecten daarvan op het internationale bedrijfsleven.

Mede daardoor blijft het aantal Brexitbedrijven dat zich op Nederland oriënteert verder groeien. De NFIA spreekt momenteel met circa 425 Brexitbedrijven over een overstap of uitbreiding naar ons land. In deze groep zitten veel bedrijven die zaken willen blijven doen op de Europese markt zonder dat hun keten daarbij in de problemen komt. Dit zijn Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die Brexit veroorzaakt.

 

Handelsland

In een globaliserende en digitale wereld is Nederland, als handelsland bij uitstek, afhankelijk van de internationale economie voor zijn toekomstige welvaart. Daarbinnen komt steeds meer aandacht voor buitenlandse bedrijven en het Nederlandse vestigingsklimaat.

Uit onderzoek blijkt dat internationale ondernemingen een positieve bijdrage aan onze economie en samenleving leveren. Zo blijkt uit verschillende CBS-cijfers dat deze buitenlandse bedrijven goed zijn voor circa 18 procent van de toegevoegde waarde van onze economie. Dat deze bedrijven hun werknemers gemiddeld 7 procent meer betalen en dat ze relatief vaak voorop lopen op het gebied van onderzoek en technologie. In Nederland zijn een iets minder dan één miljoen mensen werkzaam bij buitenlandse bedrijven. Daarnaast zijn deze bedrijven nog eens goed voor 500.000 indirecte banen in Nederland bij toeleveranciers, vooral bij het Nederlandse mkb.

NFIA Commissaris Nijland: “Net als deze vele buitenlandse bedrijven is het zaak dat Nederland zich ook blijft richten op een internationale toekomst. De bedrijven waarmee wij werken leveren elk een unieke en concrete bijdrage aan onderwerpen die we allemaal belangrijk vinden, denk aan het zorgen voor werk en het doen van innovatief onderzoek naar maatschappelijk belangrijke opgaven. Ze werken samen met Nederlandse bedrijven, versterken onze internationale kennisclusters en zijn onderdeel van regionale ecosystemen. Dit soort bedrijven en hun mensen zijn belangrijk voor ons allemaal. Het is van belang dat in het oog te houden voor onze toekomstige economie en vestigingsklimaat.”

Gerelateerde berichten...

X