Retail-update: komst Amazon juist gunstig

De komst van s’ werelds grootste webwinkel Amazon naar Nederland is gunstig voor de hele markt. Dat stelt de Rabobank in de jaarlijkse Retail-update. De fysieke winkels zullen er wel onder lijden.

Naar verwachting groeit de particuliere consumptie in 2020 daarbij wel. Meeliften op de groei van de consumptie is belangrijk maar ook inspelen op structurele veranderingen in de sector. Want vooral voor zelfstandige retailers worden de uitdagingen steeds groter.

“Als Amazon een meer prominente positie krijgt in het Nederlandse winkellandschap,wordt online winkelen voor de klant nog aantrekkelijker dan nu,” stelt de bank in het rapport. “Amazon kan de online markt in zijn geheel laten groeien en daar kunnen andere online partijen ook van profiteren qua omzet.”

 

Offline winkels betalen de rekening

Dit gaat ten koste van de fysieke retail omdat de totale markt hooguit beperkt groeit. Offline winkels betalen volgens de bank de rekening, zeker als winkels niet meer zijn dan pakhuizen met spullen die overal te koop zijn.

De bank ziet dat dit ook nu al impact heeft op veel winkelgebieden. Daardoor staat ook de waarde van winkelvastgoed onder druk. “Als je online alles kunt kopen wat je wilt, moet je goede redenen hebben om je kostbare tijd, moeite en geld te besteden aan een winkelbezoek, zo valt in het rapport te lezen. ”

Alleen de allerbeste winkeliers zullen nog een toekomst hebben. Lokale winkeliers moeten volop inzetten op hun eigen mobiele vind-en zichtbaarheid. Ze moeten heel hard blijven werken aan de lokale gunfactor middels expertise van medewerkers en beleving in de winkel.

Volgens de bank is de toekomst van retail de naadloze digitale integratie van online en offline commercie waarbij de klant volledig centraal staat. De sleutel is de mobiele telefoon, die de cruciale verbinding tussen beide werelden biedt.

 

Tien miljard

Amazon zou in Nederland binnen tien jaar een omzet kunnen hebben van zo’n tien miljard euro, is de inschatting.  De bank denkt dat de verdere groei van Amazon de Nederlandse retailsector in zijn geheel (online en offline) dwingt om versneld in actie te komen.

“Dat is positief want wij maken ons zorgen over het geringe en trage verandervermogen van de Nederlandse retailsector. Als Amazon een sterke push kan geven aan het versnellen en verbeteren van dit verandervermogen, dan is dat een positief effect dat naar onze mening zeer welkom is.”

De bank stelt dat Innovatie niet ingewikkeld hoeft te zijn en zeker ook mogelijk voor kleinere retailers en noemt een aantal concrete voorbeelden.

 

Kleertjes.com

Kindermodewebsite Kleertjes.com heeft een partnerplatform gelanceerd onder de naam Kleertjes & co. Het bedrijf werd in 2003 opgericht en breidde de website steeds verder uit tot een collectie van meer dan 200 merken kinderkleding en -schoenen voor kinderen van 0-16 jaar.

Het assortiment wordt bovendien uitgebreid met speelgoed. Doel van de kinderkledingwebsite is om een warenhuis te worden waar ouders alles voor hun kind onder één dak kunnen vinden.

Vanaf 2020 rijdt de Nederlandse politie zowel voor surveillance als in de stad met e-bikes en fietsen van de merken Koga en Batavus van fietsfabrikant Accell Group.

 

Decathlon

De Franse sportretailer Decathlon neemt het hockeymerk Dita (opgericht in 1891 toen het moderne hockey ontstond) over. De afgelopen jaren ontwikkelden Decathlon en Dita samen al speciale edities van sticks en schoenen.

De distributie van Dita naar specialistische hockeyretailers blijft in handen van All Weather Sports in Utrecht. De samenwerking met andere belangrijke hockeymerken wordt voortgezet.

 

ICI Paris XL

Beauty-en parfumerieketen ICI Paris XL, onderdeel van A.S. Watson, introduceert een ‘click & collect’-service in zijn winkels. Online bestellingen uit het gehele assortiment kunnen al na een uur in een gekozen filiaal worden opgehaald.

Real-time inzicht in de voorraad per winkel zorgt voor de garantie van de beschikbaarheid van het gewenste product. De website toont bij de bestelling of het product voorradig is in een winkel in de buurt. Als de bestelling is geplaatst, ontvangt de klant een e-mail en kan het pakketje worden afgehaald.

 

Julia’s

De stationswinkels van Julia’s worden vernieuwd en onder meer voorzien van bestelzuilen. Het eerste filiaal met ‘een nieuwe uitstraling, snellere service en uitgebreider assortiment’ is geopend op station Rotterdam Centraal.De vernieuwde stationswinkels zijn voorzien van een digitaal bestelproces met bijbehorende zuilen en een ‘moderne inrichting’.

Het assortiment is uitgebreid met verse salades en focaccia’s. Ook zijn er nieuwe varianten van Julia’s pasta’s toegevoegd.Als het nieuwe concept succesvol blijkt, is het streven om alle achttien winkels in de komende twee jaar te vernieuwen, laat NS weten.

 

Supermarkten

Het aantal supermarkten nam in deze periode toe, het aantal voedingsspeciaalzaken (zoals bakkers, slagers en de groenteboer) is min of meer gelijk aan 2010. Niet alleen zijn erin 2019 minder winkels dan in 2010, in die periode is de Nederlandse bevolking met ruim 700.000 personen gegroeid. De winkeldichtheid (het aantal winkels per duizend inwoners) is daarmee gedaald van 6 in 2010 naar 5 winkels per 1.000 inwoners in 2019.

Het aantal webshops is in de periode 2010-2019 verdrievoudigd tot ruim 40.000…. waarbij de shift naar online ook op gebied van marketing steeds verder toeneemt. De bestedingen van adverteerders in digital advertising in Nederland blijven stijgen naar bijna 1,1 miljard euro in het eerste halfjaar van 2019 (+12 procent). De meeste omzet wordt uit de groeigebieden search, video en content gehaald.

 

Search blijft

Search blijft de grootste categorie in online advertising maar met name content is sterk gegroeid. De macht van de grote, internationale spelers blijkt op het gebied van search, video en contentnog groter dan verwacht. Het marktaandeel van de techreuzen (57% in 2016) isdit jaar is dat opgelopen naar 70%.

Naar verwachting stijgt dit door, mede doordat inmiddels ook kleinere adverteerders makkelijk direct kunnen inkopen bij internationale partijen.

 

Gerelateerde berichten...

X