Rotterdam sluit ook aan bij govroam

Rotterdam skyline

De gemeente Rotterdam is aangesloten op govroam. Het gaat om zes locaties en 14.000 medewerkers. Daarmee staat de teller op meer dan 700 locaties binnen ruim 300 organisaties.
Ruim de helft van de deelnemers aan govroam bestaat uit gemeenten.

Govroam staat voor ‘government roaming’. Het initiatief startte eind 2014 in navolging van Eduroam in het onderwijs dat werd ontwikkeld door SURFnet. Stichting govroam ondersteunt samenwerking tussen overheidsorganisaties door een slimme oplossing te bieden voor het delen van internettoegang.

Het is een authenticatie- en autorisatie-oplossing die gebruik maakt van bestaande toegangsnetwerken (zoals wifi). Het biedt medewerkers toegang tot internet in de eigen organisatie én bij alle andere deelnemende overheidsorganisaties. Na één keer inloggen, kan een medewerker overal veilig online.

Implementatie

In maart 2018 meldt Rotterdam zich aan via de website van VNG Realisatie en wordt er een technische intake met alle betrokkenen gepland. In september neemt projectleider Chantal van den Broek de implementatie van het project op zich en stelt een team samen. Van den Broek:  “Als grote gemeente willen we het proces heel zorgvuldig doen; het gaat immers om veel gebruikers, met alle veiligheidsrisico’s van dien.”

Maar uit een interne penetratietest (PEN) in december komen toch een paar vervelende issues naar voren. Er blijken In de wifi-infrastructuur van de gemeente enkele aanpassingen nodig om govroam succesvol te kunnen implementeren. Vervolgens bleek uit een volgende, externe, PENtest dat er aanvullende aanpassingen in de IT-infrastructuur nodig waren.

Na nog een netwerk-probleem ‘duplicatie van requests’ (dubbele datapakketjes) weggewerkt te hebben, kon govroam in Rotterdam op 29 maart de lucht in. En met succes: al op dag één maken dertig bezoekers gebruik van govroam.

 

Deelname

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stimuleert deelname an het initiatief. De waterschappen zijn vertegenwoordigd via de samenwerking met Het Waterschapshuis.

Naast veel gemeenten zijn vrijwel alle ministeries aangesloten, waaronder alle belastingkantoren en Rijkswaterstaat. Van de provincies doet inmiddels een meerderheid mee.

Gerelateerde berichten...

X