Software Defined Networking (SDN) helpt manager focussen op functionaliteit in plaats van techniek

Eén van de belangrijkste voordelen van Software Defined Networking (SDN) is dat deze technologie IT-professionals de mogelijkheid biedt om de focus te verleggen van techniek naar functionaliteit. In de praktijk blijkt, dat IT-professionals nog over te weinig informatie beschikken om de voordelen en uitdagingen van software defined infrastructuren in te kunnen schatten.

De ontwikkeling van SDN komt voort uit de steeds verder gaande virtualisatietrend in het datacenter. Waar begonnen is met het virtualiseren van servers (software defined computing) is men nu klaar voor de volgende stap: het virtualiseren van het netwerk. SDN is het loskoppelen van de hardware, bijvoorbeeld routers en switches, van de software (de intelligentie). Een gevolg hiervan is dat het netwerk leverancieronafhankelijk kan opereren. Daarnaast kan de functionele ICT gescheiden worden van de technische ICT. Een ontwikkeling die ook bij servervirtualisatie plaatsgevonden heeft.

Jorgen Rosink, Consultant Networking bij Telindus: “Een functionele benadering van het netwerk betekent dat er in principe maar één keer nagedacht hoeft te worden over de techniek waarna er uitsluitend functioneel beheer uitgevoerd hoeft te worden. Door de focus te verleggen van techniek naar functie worden bedrijven in de gelegenheid gesteld anders om te gaan met hun resources. In de afgelopen jaren hebben veel bedrijven het moeilijk gehad met het realiseren van continuïteit in hun IT-formatie. Werving en selectie van IT-specialisten is lastig, omdat voor veel organisaties geldt dat IT niet hun core business is en daarnaast wordt IT steeds complexer. SDN speelt hierop in, doordat het makkelijker wordt om de techniek uit te besteden, maar wel zelf de regie in handen te houden.”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten...

X