Startup Rijks ICT-Gilde wil hoogwaardige ICT-dienstverlening bieden

VOG

De Rijksoverheid kondigde eind vorig jaar de start aan van het Rijks ICT-Gilde (RIG). De nieuwe start-up heeft een flexpool van ICT’ers. Het Gilde wil de verbinding maken tussen professionals en opdrachtgevers, uitdagingen en oplossingen, marktpartijen en overheid.

De kleine en wendbare organisatie moet zorgen voor de opbouw van cruciale ICT-vakmanschap binnen de Rijksoverheid. Het Gilde blijk intussen stilletjes al gestart te zijn.

 

Klaar voor de toekomst

Naast dat het RIG ICT-kennis bundelt, ontwikkelt en deelt met partijen zowel binnen en buiten de Rijksoverheid, moet het Gilde ook ontwikkeling, beveiliging en innovatie van ICT-dienstverlening helpen aanjagen. Dit geldt voor zowel burgers, ondernemers als instellingen.

De bedoeling is dat het Gilde zorgt dat de Rijksoverheid klaar is voor de toekomst. Dat betekent dat niet alleen de zorgen van vandaag maar ook die van morgen en overmorgen aan de orde komen. “De bedoeling is om een vakgerichte community te bouwen om de digitale toekomst van Nederland gezamenlijk vorm te geven.” Dat meldt het Gilde op haar website.

De dienstverlening van het Gilde zal zich vooral toeleggen op de vijf hoofdthema’s software engineering, clouddiensten, datamanagement, security en smart solutions.

 

Kamerbrief

Eerder schreef minister Ollongren van BZK in een Kamerbrief over het plan van aanpak ICT-personeel Rijk dat de Algemene Rekenkamer eerder al stelde dat er nog steeds sprake is van een groot tekort aan ICT-specialisten.

Samenwerking tussen ministeries moet worden gestimuleerd om zo meer ICT-personeel aan te trekken en op te leiden. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt voor ICT’ers maakt een samenhangend plan des te noodzakelijker.”

Het Rijk is soms (te) afhankelijk van expertise van externen. Hoewel externe ICT’ers vaak doelbewust worden ingezet voor specialistische opdrachten, kortlopende projecten of als flexibele schil bij piekbelasting, is gebleken dat rijksonderdelen soms noodgedwongen (langdurig) belangrijke ICT functies bij externen beleggen. Daarmee is de eigen bemensing van ICT’ers in voorkomende gevallen minder groot dan gewenst.

Er is nog (te) weinig aanwas van nieuwe ICT’ers uit het bekostigde hoger onderwijs. Gelet op de huidige behoefte aan ICT’ers blijft het aanbod van ICT’ers uit bekostigd ICT-onderwijs sterk achter bij de vraag.

Gerelateerde berichten...