Sterke opleving Emotet in Nederland

shield

Het Emotet botnet is Nederland aan een enorme opmars bezig. De detectiecijfers in Nederland tonen een toename van 3900% in het eerste trimester van dit jaar ten opzichte van het laatste trimester van 2021.

Gevaarlijkste malware ter wereld

Emotet is een vorm van malware die op grote schaal kwaadwillenden helpt bij het binnendringen van bedrijfsomgevingen. Criminelen gebruiken Emotet voor de verspreiding van ransomware. Europos omschreef het botnet als ’s werelds gevaarlijkste malware. In januari 2021 ontwrichtte een wereldwijd gecoördineerde politie-inval het botnet. Daarna werd tot en met midden november 2021 vrijwel geen activiteit van Emotet gedetecteerd.

Sinds 16 november 2021 is Emotet terug en zijn de wereldwijde detectiecijfers van ESET gestegen met bijna 8600%. Ook in Nederland ziet ESET een enorme groei tussen het laatste trimester van 2021 en nu. De Emotet-detecties zijn gestegen met 3900%, wat in absolute cijfers een groei betekent van een aantal honderd detecties naar een enkele duizenden. De grootste piek werd vooralsnog gezien in maart en sindsdien zijn er regelmatig detectiepieken.

Emotet is serieuze bedreiging

Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, licht de cijfers toe: “De opleving van Emotet is een serieuze bedreiging voor zowel het Nederlandse bedrijfsleven als consumenten. Dankzij vernieuwde technieken lukt het criminele om op grote schaal slachtoffers te maken, bijvoorbeeld door het gebruik van OneDrive linkjes die betrouwbaar over kunnen komen. De huidige detectiecijfers die wij zien kunnen een voorbode zijn voor nieuwe ransomware-aanvallen.”

Digitale hygiëne

ESET raadt bedrijven en consumenten aan te focussen op een goede digitale hygiëne. “Met goede digitale hygiëne kan je je goed verdedigen tegen Emotet. Denk hierbij aan het up-to-date houden van systemen. Maar ook het segmenteren van je netwerk. En aan het instellen van twee-staps-verificatie en zorg ervoor dat je systemen voorzien zijn van goede beveiligingssoftware. Daarnaast is het goed om een meldingscultuur te creëren in de organisatie en duidelijke afspraken hierover te maken. Het is onmogelijk om te voorkomen dat iemand per ongeluk een keer foutief klikt, maar daar snel op kunnen reageren is cruciaal,” aldus Dave Maasland.

Gerelateerde berichten...