Stofberg: ICT/Magazine moet ook I&T/Magazine worden. Lijkt flauw maar is het niet

Bart Stofberg
Bart Stofberg

Bart Stofberg: In de vorige editie stelde ik voor om de it- of ict-afdeling te hernoemen naar I&T, en dus ook om dit tijdschrift voortaan I&T/Magazine te noemen. Dat lijkt een beetje flauw spelen met woorden, maar er zit een fundamenteel punt achter.

De CIO, IT of ICT, informatiemanagement en nog anderen moeten er uiteindelijk voor zorgen dat informatie en technologie optimaal bijdragen aan het succes van de onderneming.

 

Mogelijkheden

Er zijn de afgelopen jaren op het gebied van informatie en technologie enorm veel mogelijkheden bijgekomen om de bedrijfsvoering te verbeteren en de organisatie moet dat weten. We kunnen en mogen van de organisatie niet verwachten dat zij weten wat er allemaal kan en hoe we al die mogelijkheden het beste kunnen inzetten.

Laten we eerlijk wezen, het was geen bankdirecteur die de pinautomaat heeft bedacht. Natuurlijk niet, het waren it’ers, die de mogelijkheid als eersten opperden.

 

Veel I&T-kennis

In Lego Mindstorms zit software, maar in een pratende pop ook. In een BMW 6 zitten 100 miljoen regels code. Steeds meer producten bevatten embedded software. Ook steeds meer productiemiddelen bevatten informatietechnologie. Denk aan machines, schepen en treinen.

Organisaties die dat soort producten maken of complexe hoogtechnologische middelen gebruiken, hebben vaak nog een andere I&T-organisatie, die de I&T in die producten en productiemiddelen beheren en verbeteren. Andere organisaties (of dezelfde) hebben vaak ook nog eens procesautomatisering, een geautomatiseerd productieproces en ook daar zit vaak een afdeling achter met erg veel I&T-kennis.

Dat is mooi, en dat moet je ook vooral zo laten, maar er komen steeds meer nieuwe technologieën, in veel gevallen proven technology, die allemaal bekende, maar vooral ook onbekende mogelijkheden in zich hebben. En wie zorgt ervoor dat de organisatie zich daarvan bewust is?

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december.

Gerelateerde berichten...

X