T-Mobile kiest voor Huawei eruit: Ericsson erin

netwerkkosten telecomnetwerken

Met een nieuwe langjarige overeenkomst met Ericsson gaat telecomprovider T-Mobile het mobiele radionetwerk helemaal vervangen. Alle apparatuur van de Chinese leverancier Huawei gaat uit de zendmasten en wordt vervangen. Wanneer de Chinese apparatuur helemaal uit de zendmasten verdwijnt, is nog niet duidelijk.

Met de apparatuur van Ericsson wil de provider het hele mobiele netwerkt zowel vervangen als vernieuwen. 4G wordt geüpdatete en de mogelijkheden voor 5G worden uitgebreider. De provider koos voor Ericsson omdat het bedrijf de laatste jaren fors investeerde in zijn R&D voor het radionetwerk. Met de upgrades verwacht te provider volgend jaar snel te kunnen aanhaken als het in de 3,5 GHz veiling voldoende frequenties kan kunnen verkrijgen.

Dat wordt mogelijk doordat er nu met satellietbedrijf Inmarsat, dat in Burum een deel van deze Nederlandse frequenties gebruikt voor nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie met zeescheepvaart, in juni een akkoord bereikte. Het station gaat verhuizen naar Griekenland en zo valt de ‘5G-frequentie’ voor gebruik in het hele land vrij.

5G

Nu duidelijk is wanneer 5G in het hele land beschikbaar komt, wil T-Mobile, net al alle andere providers de klanten zo snel mogelijk 5G kunnen aanbieden. 5G biedt een veel hogere snelheid; zelfs op plekken waar veel mensen samen komen. Videodelen en livestreaming worden makkelijker.  Er komt meer bandbreedte voor betere toepassingen voor openbare orde en veiligheid, en andere industriële toepassingen waarbij een hoge bandbreedte en lage latentie nodig is.

Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland, zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het Ericsson gaat lukken. “In de afgelopen jaren hebben we een wereldwijd geprezen 4G netwerk aangelegd. Het is onze ambitie om ook op het gebied van 5G tot de wereldtop te blijven behoren. Ericsson heeft ons met zijn plannen en ambities getoond hoe wij dat samen mogelijk kunnen maken. We staan te popelen om klanten een sublieme 5G gebruikservaring te bieden.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...