Te weinig controle op discriminerende banensites

transformati

Er is nog te weinig controle op banensites die mogelijkheden aan werkgevers bieden om kandidaten te zoeken op grond van discriminerende kenmerken. Verder is de controle op die platformen ondermaats. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie SZW. Wouter Koolmees, demissionair minister van Sociale Zaken schrijft erover in een Kamerbrief.

Het onderzoek vond plaats met een aantal mystery guests die zich voordeden als werkgevers die vacatures wilden plaatsen. Ze stuurden stukken in waarin overduidelijk discriminerende zinnen stonden. Van de in totaal 201 pogingen deze teksten geplaatst te krijgen lukte 85 procent. Deze discriminerende vacaturen bleven zeker twee dagen staan.

Na die twee dagen haalden de mystery guests ze zelf offline. De vacaturesites zelf deden dat dus niet. Koolmees zegt in de Kamerbrief dat: “het laat zien dat er op veel platforms geen controle plaatsvindt op de inhoud van vacatures. Dit is een forse conclusie en volstrekt onacceptabel.”

Discriminerende kenmerken

De onderzoekers keken in hoeverre je als werkgever op CV-databanken van online platforms kunt filteren op discriminerende kenmerken. Bij twee online platforms was het bijvoorbeeld mogelijk om in de databank te filteren op bijvoorbeeld nationaliteit en leeftijd.

Verder kon je zonder al teveel moeite kenmerken van werkzoekenden inzien waarop een werkgever potentieel kan discrimineren. Dat kan in elk geval bij vier online platforms. Van de 193 discriminerende verzoeken werd 64% afgewezen door de online platforms. 36% van de discriminerende verzoeken wordt wel gehonoreerd.

Discriminerende inhoud

Alle online vacatureplatforms geven volgens de onderzoekers in hun voorwaarden aan dat het verboden is om vacatures met discriminerende inhoud te plaatsen. De sites gaan hier verschillend mee om.

Een aantal platforms geeft tips en instructies om een vacature te schrijven zonder discriminerende
inhoud. Een aantal anderen stelt dat de verantwoordelijkheid van de inhoud van de vacature niet bij het platform ligt, maar bij degene die de vacature plaatst. Verder geeft een aantal aan proactief vacatures met discriminerende inhoud te verwijderen.

Koolmees zegt in de brief dat er een wet op komst is waarmee je strenger tegen dit soort praktijken kunt optreden. Dit stond al in het regeerakkoord van bijna vier jaar geleden maar is nog steeds niet gemaakt of uitgevoerd.

Volgens Koolmees zal in een nieuwe discriminatiewet zeker gekeken worden naar de praktijken van de vacaturesites. De inspectie SZW gaat het in elk geval meenemen bij de zogeheten verkennende inspecties rond de nieuwe wet.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...