Techfondsen Nasdaq maandag onderuit

toshiba
Techfondsen Facebook, Apple en Google zijn maandag hard geraakt door een Chinese beurskrach en de daarop volgende koersval van technologiebeurs Nasdaq. Facebook kwam op 12,1 in de min. Apple kelderde 10 procent. Microsoft zakte met 5,8 procent.
De AEX sloot maandag met een verlies van 5,2 procent, terwijl de Dow Jones Index 3,6 procent lager eindigde. Dinsdagochtend opende Amsterdam wel weer met een beetje winst. Ook andere Europese markten krabbelden weer op. In de ochtendhandel noteerde AEX alweer 1,7 procent hoger met 426,79 punten.

Grote belangen

De koersval van maandag begon nadat tegenvallende cijfers van de Chinese economie bekend werden. Eerst crashte de Chinese beurs, daarna waren AEX en Nasdaq aan de beurt. De grote technologiebedrijven worden zo hard geraakt omdat ze grote belangen hebben in China.

Hoewel Europa dinsdag weer wat opveert, staan de Chinese aandelenbeurzen dinsdag opnieuw stevig in de min. De Shanghai Composite raakte 7,6 procent kwijt, bovenop de 8,5 procent van maandag. De Japanse beurs stond ook in de min. De Nikkei in Tokio eindigde de beursdag met min 4 procent.

De zwarte beursmaandag komt na bijna twee weken misère op de wereldwijde beurzen. De verliezen begonnen op 11 augustus. De Chinese overheid devalueerde toen de eigen munt. Sinds die dag is de AEX al rond de 15 procent gezakt.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...