Tekort aan talent bedreigt cybersecurity bedrijven

CS4NL

De vraag naar IT-security experts is nog nooit zo groot geweest. Met de toenemende digitalisering neemt ook de dreiging van cyberaanvallen toe – en daarmee de vraag naar IT-security experts. Onderzoek van IT-consultant en dienstverlener Tata Consultancy Services (TCS) toont aan dat de grootste uitdaging op het gebied van cybersecurity voor bedrijven niet zit in het budget, maar juist in het tekort aan talent en professionals met de benodigde expertise.

Tekort aan talent als forse uitdaging

Volgens het onderzoek melden Chief Risk Officers (CRO’s) en Chief Information Officers (CIO’s) dat ze het afgelopen jaar moeite hadden met het werven (44 procent) en behouden (42 procent) van talent met cyberrisico- en cybersecurityvaardigheden.

De op één na grootste uitdaging ligt volgens de CRO’s en CIO’s bij de veranderende werkomgeving door het werken op afstand en de daarbij behorende risico’s. Vanwege de pandemie nam het werken op afstand toe en moesten talloze werknemers in zeer korte tijd remote toegang krijgen tot de systemen en databases van hun werkgevers. Dit creëerde nieuwe zwakke plekken en aanvalspunten voor cybercriminelen. Het inschatten van veiligheidsrisico’s en het kwantificeren van kosten is het op twee na grootste obstakel voor bedrijven blijkt uit het onderzoek.

Cybersecurity geen budgetkwestie

Budgetbeperkingen komen enkel op de tiende plek in de ranglijst. Dat budgetbeperkingen steeds minder bedrijven raken, blijkt uit de hoge bereidheid om te willen investeren: 52 procent van de Europese en Britse bedrijven en 62 procent van de Noord-Amerikaanse bedrijven verklaarde hun budget voor IT-beveiliging sinds vorig jaar verhoogd te hebben.

Uit het TCS-onderzoek blijkt vooral dat het behouden van talent direct verband houdt met de manier waarop een bedrijf informatie opslaat. Zo bleken organisaties die positief staan tegenover de cloud een klein voordeel te hebben in het behouden en werven van schaars IT-security talent ten opzichte van bedrijven die, in plaats van de cloud, voorkeur
hebben voor on-premises of traditionele datacenterbeveiliging. Het omarmen van cloudplatforms geeft bedrijven zelfs een voorsprong bij het werven en behouden van talent met cyberrisico- en cybersecurityvaardigheden.

Gerelateerde berichten...