Telecomsector meest kwetsbaar voor cyberaanvallen

telecom mast KPN Youfone

De telecomsector is het kwetsbaarst als het gaat om cyberaanvallen. Zeker 21% van de organisaties die met aanvallen te maken had zit in de technologie-, media- en telecomsector. Dit is 60% meer dan financiële dienstverlening, die met 13% de tweede plaats bezet. Dit blijkt uit het Cyber Readiness Report 2021.

Volgens cyberverzekeraar Hiscox, die het rapport opstelde, besteedt de telecomsector wel het meeste aan cybersecurity. Zelfs gemiddeld 13 miljoen euro per bedrijf. Desondanks zijn ze het het hardst getroffen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

In 2020 gaven Nederlandse bedrijven gemiddeld 18 miljoen euro uit aan IT. Daarvan ging 22% aan cyberveiligheid. Bedrijven uit de telecomsector hebben met een gemiddelde van 60 miljoen euro het grootste budget voor IT. Hiervan gaat gemiddeld 23% naar cybersecurity. Dat komt meer op  op een bedrag van gemiddeld 13 miljoen euro.

Top 3 hardst getroffen sectoren in Nederland:
  • Technologie, Media & Telecom (21%)
  • Financiële dienstverlening (13%)
  • Gezondheidssector (10%)

Bijna de helft van de getroffen bedrijven betaalt losgeld. Nederlandse bedrijven lijken zich bewust van het risico van een cyberaanval, maar zijn niet voorbereid op het herstellen van een dergelijke aanval. 89% van de gedupeerde bedrijven is tot een maand bezig de zaken weer op orde te krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat 45% wel eens losgeld betaalt om data te herstellen. Vorig jaar betaalde 1 op de 5 bedrijven losgeld. De garantie dat je daarmee lekken van gevoelige informatie voorkomt of snel weer toegang krijgt tot data is er vaak.

Personeel opleiden

Driekwart van de gedupeerde bedrijven moet na betaling van het losgeldbedrag de data toch opnieuw moet opbouwen. Denk aan klantenbestanden, financiële administratie of contentproducties. Dit kost veel tijd en geld.

De meeste claims die cyberverzekeraar Hiscox ontvant, komen voort uit menselijk handelen. Denk aan een phishingmail die van een collega lijkt te komen. Investeren in het opleiden van personeel om veilig met data om te gaan en cybercrime te herkennen is volgens het bedrijf dan ook bittere noodzaak.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...