Thuiswerkers bang voor buitensluiting bij hybride vergaderingen

hybride

Met de aangescherpte COVID-maatregelen werken kantoormedewerkers opnieuw het merendeel van de tijd vanuit huis. De verwachting is dat ook na corona veel bedrijven het hybride werken behouden. Nu deze werkmethode de norm wordt, blijven medewerkers afhankelijk van online samenwerkingstools om in contact te blijven met collega’s. Ook hybride vergaderingen zullen veel vaker voorkomen. Hierbij nemen mensen vanuit huis en vanuit kantoor aan dezelfde bijeenkomst deel.

Moeite met videovergaderen

Uit onderzoek door Sharp onder meer dan 6.000 kantoormedewerkers in mkb-bedrijven in heel Europa blijkt dat werknemers moeite hebben met videovergaderingen. En met de technologie die wordt gebruikt. Daardoor kunnen thuiswerkers zich bijvoorbeeld buitengesloten voelen tijdens vergaderingen.

Concentratie

De helft van de kantoormedewerkers (49 procent) geeft de voorkeur aan face-to-face vergaderingen.
Daarnaast vindt iets minder dan de helft (47 procent) het verwarrend om verschillende tools voor videovergaderingen te moeten gebruiken. De meeste ondervraagden (53 procent) hebben moeite om geconcentreerd te blijven tijdens vergaderingen op afstand.

Buitengesloten

Nu steeds meer bedrijven een mix hebben van medewerkers die op kantoor werken en collega’s op afstand, zeggen bijna drie op de tien medewerkers (28 procent) dat sommige mensen zich buitengesloten voelen. Ze ervaren geen onderdeel van het team te zijn. 22 procent is bang dat communiceren moeilijker zal worden nu meer bedrijven overstappen op een mix van mensen die op kantoor en op afstand werken.
Iets minder dan een op de vijf (17 procent) kantoormedewerkers geeft aan dat het moeilijker zal worden om met nieuwe ideeën te komen en te brainstormen; 16 procent van de kantoormedewerkers is bang dat het moeilijker zal zijn om succesvolle/nuttige vergaderingen te houden.

Geen training

Gezien de grote afhankelijkheid van technologie om vergaderingen te ondersteunen, is het verrassend om te zien minder dan de helft (47 procent) van de kantoormedewerkers aangeeft training te hebben gehad in het gebruik van die technologie.

Meer kansen bij jongeren

Ondanks de zorgen die uit het onderzoek naar voren komen, bieden vergaderingen op afstand ook kansen. Vooral voor veel medewerkers die jonger zijn dan dertig. De helft van hen (50 procent) geeft aan dat ze tijdens online vergaderingen meer vertrouwen hebben om hardop te praten dan face-to-face, en bijna drie op de vijf (59 procent) zeggen dat meer mensen in staat zijn om een actieve bijdrage te leveren tijdens een vergadering op afstand.

Gerelateerde berichten...

X