Tienduizenden USB-sticks en smartphones in vuile was stomerijen

stomerij met vuile was

Stomerijen en wasserettes vinden jaarlijks tienduizenden achtergelaten USB-sticks en smartphones tussen de vuile was. Alleen in Engeland ligt het aantal gevonden memory sticks per jaar al op meer dan 22.000. Ook laten klanten daar bijna duizend smartphones per jaar achter. 45 procent van al die informatiedragers komt nooit meer terug bij de rechtmatige eigenaar. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist ESET.

Volgens securityspecialist Mark James van ESET is het een ernstige zaak. “Het is zorgwekkend dat zoveel apparaten simpelweg vergeten worden door hun eigenaren. Zeker in een tijdperk waarin we vrijwel dagelijks lezen over het verlies van privacygevoelige data. Nog ernstiger is het feit dat veel van die apparaten niet eens terugkomen bij de eigenaar. Waarschijnlijk worden ze gewoon bij het afval gedumpt, en wie weet waar ze vervolgens terechtkomen. Het gaat bovendien niet om kleine aantallen.”

Niet zonder gevolgen
Volgens hem kan dit niet zonder gevolgen blijven. “Mensen moeten hun eigen veiligheid en die van anderen echt veel serieuzer nemen. Data is van grote waarde op het dark net en cybercriminelen loeren continu op kansjes. Je mag er vanuit gaan dat van de 10.000 USB-sticks die niet veilig terugkwamen een bepaald percentage gevoelige bedrijfsinformatie bevat. Er is een gerede kans dat die informatie nu in handen van cybercriminelen is.”

In Nederland geldt bovendien sinds 1 januari 2016 de aangescherpte Meldplicht Datalekken. Organisaties die laks omgaan met hun (klanten)data, riskeren een forse boete.

Lasagne
Overigens waren USB-sticks en smartphones niet het enige wat de onderzoekers aantroffen. Bij de gevonden voorwerpen zaten onder meer een dode rat, Viagra-pillen, condooms, kunstgebitten, 1600 Britse ponden en een portie lasagne.

Gerelateerde berichten...