Transformatie van afdeling ICT naar I&T deel 4

De wereld verandert ingrijpend en organisaties hebben geen keus: ze moeten mee veranderen. Innovatie van de afdeling ICT is van het grootste belang voor het voortbestaan van de organisatie. Maar waarom doen we het dan zo weinig? En wat is de rol van de afdeling ICT hierbij? Misschien is het wel lastiger dan gedacht.

Ieder domein heeft zijn eigen aardigheden en stelt dus zijn eigen eisen aan I&T. Maar ook: ieder domein heeft zijn eigen aardigheden en stelt dus eveneens zijn eigen eisen aan innovatie. Conclusie: we zullen voor ieder domein onze eigen aanpak voor innovatie moeten vinden. Maar wel binnen een gemeenschappelijk kader.

Innovatie is een sleutelactiviteit, maar tegelijkertijd betekent het ook altijd het breken met het bestaande, op een onverwachte manier de gebaande paden verlaten.

Om te innoveren zijn twee voorbereidende stappen nodig: begrijpen wat het innovatief vermogen van de ´organisatie´ is en het daadwerkelijk ´organiseren´ van het innovatief vermogen. Daarna kan er gewerkt worden aan het verkennen en bedenken van mogelijke toekomstige businessmodellen. Voordat inzicht wordt verkregen in het huidige innovatieve vermogen, eerst antwoord op de vraag: wat is er nodig om innovatief te zijn?

Nieuwsgierigheid naar elkaars mening vermengt zich met de eigen veelzijdigheid en dan ontstaat er blikwisseling: als je op een andere manier naar hetzelfde kijkt, dan zie je andere dingen.

Maar alleen als daar ruimte voor is. Als er geen ruimte is voor nieuwe ideeën, als de meningen al van te voren vaststaan en als de werkelijkheid al in processen en in architecturen is vastgelegd, dan komt er van die chemie niks terecht.

Lees heel deel 4 van ‘De afdeling die vroeger IT heette’ van Menzo Meijer en Bart Stofberg online of in ICT/Magazine van september.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...