Tweede Kamer krijgt vaste commissie Digitale Zaken

Toekomst

De Tweede Kamer krijgt een vaste commissie voor Digitale Zaken. Dat blijkt uit een vorige week aangenomen motie, maar hij gaat pas na de Kamerverkiezingen van maart volgend jaar van start.

De tijdelijke commissie Digitale toekomst gaf al in mei in het rapport ‘Update vereist‘ al het advies om een vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken in te stellen.

Aanbevelingen

De commissie deed destijds vijf aanbevelingen waarbij een commissie voor digitale zaken met stip op 1 stond. Verder moet de Kamer voor het zover is gaan bepalen welke kennis over digitalisering nodig is om goed te kunnen functioneren. Volgens de commissie moet de commissie voor digitale zaken andere Kamercommissies ondersteunen op dit vlak.

De commissie stelt dat daar wetten en regels voor digitalisering in Nederland passen en extra aandacht voor wetgeving uit de Europese Unie.

Volgens de tijdelijke commissie heeft de Tweede Kamer tot nu toe gefragmenteerd over digitalisering gesproken. Hierdoor komen niet altijd alle risico’s, kansen en maatschappelijke waarden aan de orde.

Ook thema’s die meer commissies raken of die niet specifiek bij een bepaalde commissie horen komen niet of onvoldoende tot hun recht. Het probleem was tot  nu toe dat digitalisering niet exclusief bij één commissie past. Dat betekent dat de meeste Kamerleden in die commissies ook beperkt tijd hebben om zich te verdiepen in vragen over digitalisering.

Intussen worden steeds meer wetten en regels op het gebied van digitalisering vastgesteld in de Europese Unie. Dat maakt het moeilijker voor de Tweede Kamer om het kabinet op het juiste moment te controleren en het vergt extra inspanning voor de Kamerleden om goed geïnformeerd te zijn.

Tot nu toe is het probleem ook dat de organisatie van de Tweede Kamer in de vaste Kamercommissies bijna niet is veranderd. Alle commissies doen digitalisering ‘erbij’, zonder gespecialiseerde ondersteuning. Veel vraagstukken komen overal enigszins aan bod, maar nergens echt uitputtend.

Zo stuurde het kabinet in oktober 2019 drie verschillende brieven over kunstmatige intelligentie naar de Tweede Kamer, die ook in drie verschillende commissies, door verschillende woordvoerders, zijn behandeld. De grote vraag is daarbij of de Tweede Kamer het kabinet op deze gefragmenteerde manier voldoende kan controleren en waar nodig voor verandering zorgen?

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...