Tweede Kamer onaangenaam verrast over ICT-problemen Voedsel- en Warenautoriteit

De Invoering van een nieuw ICT-systeem bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 59 miljoen euro meer kosten dan oorspronkelijk begroot. De Tweede Kamer noemt dat een bizarre overschrijding en schakelt het Bureau ICT Toetsing (BIT) in. BIT moet kijken of dat wel klopt.

Volgens minister Schouten gaat BIT toetsen of het anders, beter en liefst ook goedkoper kan. De resultaten daarvan worden in het najaar verwacht.

CDA-Kamerlid Geurts noemde het in de Kamer een ‘bizarre overschrijding’ . VVD-Kamerlid Lodders vindt dat je juist van een instantie als de NVWA mag verwachten dat ze alles zelf goed op orde hebben. “De organisatie heeft geen prikkels om de kosten in de hand te houden.”

De NVWA zelf heeft inmiddels gereageerd met de mededeling dat ze er vanuit gaan dat ze de meerkosten zelf kunnen dragen uit de eigen begroting. De Kamer is daar echter niet zeker van. Zij zijn vooral bang dat de meerkosten worden afgewenteld op de boeren en ondernemers. Vooral VVD en CDA stellen dat dat niet kies is.

 

Kritisch

Bureau BIT is overigens al langer kritisch op het functioneren van het NVWA. Het bureau stelde al in 2017 dat het project niet realistisch was.

Het BIT heeft grote twijfels bij gekozen aanpak en pleit voor kleinere, beter beheersbare stappen. Het bureau adviseerde een werkterrein te kiezen om een testproject uit te rollen. Aan de hand van die resultaten kan de NVWA dan een definitief besluit nemen over de rest van het project. Dit advies is tot nu toe niet opgevolgd.

De NVWA zelf wil van geen wijken weten.

 

Gerelateerde berichten...

X