Tweet stopt geheim overleg Europese Defensieministers

twittervogeltje met slot

Een tweet met een foto zorgde afgelopen week voor een vroegtijdig einde aan een digitaal geheim overleg tussen  Europese ministers van Defensie. Aanleiding was een foto die minister van Defensie Ank Bijleveld plaatste op haar Twitter-account.

De bijlage was een foto van vijf cijfers van in totaal zes getallen die een groot deel van een inlogcode bleken te zijn die toegang gaf tot het geheim overleg. Een journalist van RTL nam de proef op de som en kon digitaal aanschuiven bij het overleg. De vergadering was alleen met deze pincode beveiligd.

Wel stopte de vergadering heel kort daarna toen de ministers in de gaten kregen dat iemand ongeoorloofd meeluisterde. De journalist wist binnen te komen door het zesde cijfer goed te raden. In eerste instantie gebruikte hij geen webcam om zijn identiteit geheim te houden. Uiteindelijk schakelde de webcam wel in en kreeg de journalist meteen de vraag of hij op de hoogte was van het feit dat hij in een geheime vergadering was beland.

Toen maakte de RTL-medewerker zich bekend met de tekst: “Ik ben een journalist uit Nederland”. Daarna verliet hij de vergadering.

Een woordvoerder van het ministerie stelt intussen tegenover RTL dat deze foto waarop de code zichtbaar was natuurlijk nooit op Twitter had moeten verschijnen. De afbeelding is intussen van het account van Bijleveld verwijderd. Vragen van RTL aan premier Rutte na de Ministerraad van afgelopen vrijdag leverde geen verdere verklaring op.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X