Europese Commissie twijfelt over splitsen Google; VS bezorgd

Sterrenvlaggen EU voor het parlement

De Europese Commissie heeft verdeeld gereageerd op een plan om Google Search te scheiden van andere bedrijfsonderdelen. Eerder deze week diende het Europees Parlement het voorstel in dat is bedoeld om de dominantie van de zoekgigant aan te pakken. Het EU-Parlement heeft zelf geen bevoegdheid om een oplossing te forceren, maar zou dat met hulp van de Europese Commissie wel kunnen.

Bewindslieden van de Commissie uitten echter twijfels. Eurocommissaris van Digitale Economie Günther Oettinger, meldt bijvoorbeeld dat deze maatregel niet thuishoort in de Europese economie. Andrus Ansip, Eurocommissaris van Digitale Markt, meldt dat het voorstel te vroeg komt. Er is eerst meer onderzoek nodig. Ansip heeft het overigens over bedrijven met een monopoliepositie, niet specifiek over Google. En dan nog: als de EU op grond van machtsmisbruik een opsplitsing afdwingt, moet het besluit komen van Margrethe Vestager, Eurocommissaris van Mededinging. Vooralsnog heeft zij niet gereageerd; noch op de plannen, noch op de commotie er omheen.

Intussen heeft de Verenigde Staten zich wel  in het debat gemengd. Het land is bezorgd over de politisering van mededingingsonderzoeken. De VS stuurde dinsdag in een e-mail waarin zij de bezorgdheid uitten. “Het is belangrijk dat het proces van het identificeren van competitieve schade en potentiele remedies gebaseerd is op objectieve en onpartijdige bevinden en niet wordt gepolitiseerd”, aldus de e-mail.
Juristen hebben eerder al soortgelijke zorgen geuit. ”

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X