Cloud als standaard

clouddiensten cloud, cloudomgevingen

In 2009 zei de toenmalige CIO van EMC: “Cloud is standardization, period”. En hij had gelijk. Het begrip cloud gebruiken we voor het gestandaardiseerd inzetten van informatie-infrastructuren. Uiteindelijk draait elke cloud op hardware, maar het maakt niet meer uit waar die staat en door wie die wordt beheerd. En door heel veel standaard-hardware in groten getale bij elkaar te plaatsen, wordt het een nutsvoorziening en dus goedkoop. Net zoals gas, water, elektriciteit en riolering. Voor een informatie-infrastructuur spreken we dan over de gestandaardiseerde combinatie van computing, networking en data-opslag.

 

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de cloudstandaard inderdaad impact had op de prijzen voor informatiediensten. Hardware is een consumptie- of verbruiksartikel geworden dat steeds meer gestandaardiseerd zijn functie kan leveren: rekenen, verbinden en opslaan. Het onderscheid van de verschillende hardware tussen leveranciers wordt minder, het gaat er steeds meer om hoe slim je die hardware kunt inzetten. Software wordt het onderscheidende, hardware is een commodity.

Moderne datacenters onderscheiden zich in de mate waarin zij software-defined zijn. In hoeverre de schaalbare standaard-hardware zich intelligent laat gebruiken voor de informatiediensten die men hierop wil maken en leveren. En steeds meer wordt de hardware minder onderscheidend wat betreft het leveren van rekencapaciteit, connectiviteit of data-opslag. Processorcapaciteit kan variabel worden ingezet om een applicatie te ondersteunen, een verbinding op te bouwen of data op te slaan of juist vanuit de opslag uit te lezen. De software bepaalt welk onderdeel wanneer welke functie voor welke taak uitvoert.

 

Hyperconverged

Het is begrijpelijk dat we op deze wijze die standaard-hardwarecomponenten kunnen samenvoegen in bouwstenen, die we – geïntegreerd ontworpen – in de fabriek samenbouwen en testen. Hyperconverged noemen we dat. Kleine bouwstenen voor een simpele omgeving die standalone moet draaien, of grote bouwstenen waarmee datacenters worden opgebouwd. Systemen die voor het tweede platform geschikt zijn, gebaseerd op de bekende cliënt/server-architectuur, of systemen die geschikt zijn voor het derde platform, de zogeheten cloud-native-applicaties. Apps die ontwikkeld en bedoeld zijn voor nieuwe cloudgebaseerde platformen, vast of mobiel.

Die hyperconverged bouwstenen kunnen overal worden ingezet. In je eigen datacenter kun je er een tweede en derde platform mee bouwen, je bestaande infrastructuur in combinatie met cloud-native-toepassingen. Maar service- en cloud-providers gebruiken ze ook om in hun grote datacenters de platformen te hebben om gecombineerde tweede en derde platformdiensten aan te bieden aan hun klanten. Ten slotte leveren de grote cloudproviders, die veelal hun eigen hardware ontwikkelen en inzetten, hun derde platformdiensten via het internet aan.

Het is een vier-kwadrantenmatrix met de keuze ‘on-site’ of ‘off-site’ en de keuze ‘tweede platform’ of ‘derde platform’. En de EMC-federatie heeft voor elk kwadrant zijn eigen specifieke hyperconverged bouwstenen ontwikkeld. Volledig software-defined en in open-source-variant verkrijgbaar. Als iemand de hardware al heeft, koop je alleen de software. Als je geteste hardwarebouwstenen wilt, zijn die ook te krijgen. De klant is immers koning.

En de wereld is intussen hybride geworden: een stukje cloud intern, een stukje bij een provider en een stukje van publieke aanbieders. Afhankelijk van de ‘make-or-buy’-beslissing een dienst als standaardproces af te nemen of zelf te ontwikkelen. Afhankelijk van de beslissing waar de data moeten zijn in verband met latency, privacy, security, protectie, continuïteit, beschikbaarheid, compliance, governance of wettelijke richtlijnen.

 

Van IaaS tot PaaS

De cloudstandaard maakt het mogelijk dat we Infrastructuren als een Service kunnen bouwen, een IaaS. De standaardinfrastructuur waar we alle informatiediensten die we willen, kunnen realiseren; bij onszelf, bij een servicepartner of in een publiek datacenter. De IaaS is een consumptielaag die extreem schaalbaar kan zijn, helder is in gebruik en toerekening van kosten, en flexibel in waar welke capaciteit nodig is. Net zoals we gas, water, elektriciteit en riolering als basisinfrastructuur in onze leefomgeving gebruiken.

Op deze nieuwe flexibele, cloudgebaseerde infrastructuur kunnen we platformen bouwen waar we met data en applicaties allerhande informatiediensten kunnen bouwen en gebruiken. Een Platform als een Service. Een soort werkblad met gereedschappen om met data te spelen, zoals analyseren, trends herkennen, verbanden begrijpen, algoritmes ontwikkelen en ten slotte zelfs apps ontwikkelen die weer nieuwe data kunnen genereren.

Een werkblad om informatiediensten te ontwikkelen zoals Software als een Service. Je eigen SaaS bouwen en die in je eigen datacenter laten draaien, of in de cloud van je serviceprovider, of in de cloud van een publieke cloudleverancier. De klant is ook hier koning geworden. Zeker omdat steeds meer van deze Platformen als een Service met Open-Source-gereedschappen werken en de ontwikkelde software daarmee ook licentievrij is geworden.

 

Deel-SaaS-jes 

We kunnen dus voor ons eigen proces onze eigen SaaS bouwen, of verschillende ‘deel-SaaS-jes’ of apps. Of standaard SaaS-diensten van serviceproviders of publieke aanbieders gebruiken en die combineren met je eigen SaaS en apps. De keuze van ‘make-or-buy’ is in de wereld van informatiediensten nog nooit zo groot en makkelijk geweest.

Zelfs het zelf maken wordt steeds makkelijker. Software-ontwikkelgereedschappen maken het mogelijk dat gebruikers hun eigen apps kunnen ontwikkelen. Zo snel en eenvoudig dat het soms weggooi-software wordt. Een app om gedurende een week een conferentie of een event te ondersteunen. Of een app die een huidige richtlijn ondersteunt, maar bij een update van die richtlijn snel volledig nieuw wordt gemaakt. Of een app die slechts de belastingaangifte van dit jaar ondersteunt, voor volgend jaar maken we een nieuwe. Vrijheid op alle gebieden, mits deze apps na hun ontwerp snel en eenvoudig kunnen worden getest en uitgerold naar de gebruikers. De integratie van DevOps, het Development- en Operations-proces voor software en het beheer van de levenscyclus daarvan.

Hans Timmerman, CTO bij EMC Nederland

Hans Timmerman, CTO bij EMC Nederland

EMC is een federatie van bedrijven die bovenstaand beschreven platformen levert en implementeert, van IaaS tot PaaS, van het ontwikkelen van een SaaS-ontwerp tot het migreren van bestaande infrastructuren naar de hypergeconvergeerde bouwblokken. Van tweede platform tot derde platform en zelfs het eerste platform – het mainframe – nog weet te ondersteunen. Voor toepassingen in het eigen datacenter of dat van de vele service- en cloudproviders die onze klanten zijn. Tot het integreren van diensten met de publieke cloudproviders.

De cloudstandaard is de basis geworden waarop onze informatiewereld eindelijk kon gaan standaardiseren. En met standaarden als CloudFoundry voor open-sourcegereedschappen kunnen we applicaties steeds sneller en flexibeler ontwikkelen, maar toch in omgevingen met hoge businesscontinuïteit en gegarandeerde beschikbaarheid inzetten.

De EMC-federatie met EMC Information Infrastructure, VMware, Pivotal, VCE, RSA Security en Virtustream heeft deze nieuwe mogelijkheden in een totaalportfolio bij elkaar gebracht.

Meer informatie: emc.com

 

Gerelateerde berichten...